688. szám Széppróza

A pökhendi kisnyúl története

Szerző:

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás-tengeren is túl, és még azon is túl, egy kerek erdő mélyén élt egy nyuszicsalád. Anyuka, Apuka és három kicsi testvér nyuszi. Az egyiket Tapsinak hívták, a másodikat Nyuszifülnek, a harmadikat, a legkisebbet pedig Ugrinak.

Róla fog szólni a mese.

Szépen éldegéltek ebben az erdőben, és közben cseperedtek a kis nyuszik. Sokat játszottak és nevettek, jókat ettek, sokat aludtak, és közben nőttek. Így teltek a napjaik. Ugri, a legkisebb nyuszi, ahogy egyre nagyobb lett, rájött, hogy ügyesebb a két testvérénél. Gyorsabban szaladt és nagyobbakat ugrott náluk.

Egyik nap elment az erdőbe sétálni, és ahogy ment-mendegélt, találkozott a szöcskével, Szöcsivel, akivel összebarátkoztak, és jókat beszélgettek. Mikor megunták a beszélgetést, Ugri megkérdezte Szöcsit, lenne-e kedve vele versenyt futni. Szöcsi beleegyezett, miért is ne? Így hát elmentek, kinézték a megfelelő helyet a versenyfutáshoz.

Elkezdődött a verseny. Persze az első futamot Ugri nyerte meg. Még kétszer megismételték a versenyt.

Mind a két futamot Ugri nyerte meg. Szegény Szöcsi búskomoran elbúcsúzott Ugritól, és hazament. Ugri nagyon örült a győzelemnek, és boldogan ő is hazament. Otthon mindent elmesélt a többieknek, majd megvacsoráztak, és lefeküdtek aludni.

Másnap reggel felkeltek, megreggeliztek, majd elhatározták, hogy elmennek kirándulni az erdőbe. Összecsomagoltak és elindultak. Sétáltak már vagy két-három órája, mikor találkoztak a ravaszdi rókával. Vele is összebarátkoztak. Majd Ugri megkérdezte ravaszdit, nincs-e kedve vele versenyt futni; ravaszdi beleegyezett.

Elmentek, kerestek egy megfelelő helyet. Majd megkezdődött a verseny. A kezdővonalhoz álltak, és hajrá, elkezdtek futni. Mindketten nagyon gyorsan futottak, sokáig fej-fej mellett haladtak, de a végén mégiscsak Ugri futott be először a célba. Nekiálltak még egyszer a futásnak, amit megint Ugri nyert meg. A harmadik, utolsó próbának álltak neki. Ravaszdi összeszedte minden erejét, egy darabig fej-fej mellet haladtak, de Ugri a végén mégiscsak nyert. Szegény ravaszdi lógó orral hazasomfordált. Ugri nagyon örült a győzelemnek, ugrált örömében. Majd hazament ő is.

Megvacsoráztak, majd lefeküdtek aludni, eltették magukat holnapra.
Eljött a másnap reggel, fölkeltek és megreggeliztek, és elhatározták, hogy ismét kimennek az erdőbe egy kis kirándulásra. Így is tettek. Már-már egy órája mentek, amikor összefutottak a farkassal, vele is elbeszélgettek, majd Ugri megkérdezte a farkaskomát is, nincs-e kedve kiállni vele egy futóversenyre. Kijelölték a helyet, és elkezdődött a verseny. Először farkaskoma vezetett, de félúton Ugri átvette a vezetést, és meg is nyerte a versenyt.

Másodjára is megpróbálták. A startvonalra álltak mind a ketten, és háromra uzsgyi, elkezdtek futni. Egy darabig fej-fej mellett haladtak, aztán farkaskoma leelőzte Ugrit, vezetett is egy darabig, de a végén Ugri összeszedte magát, és az utolsó hátralevő 1–2 méternél leelőzte farkaskomát, és ő futott be először a célba. Így Ugri megnyerte a második futamot is. Nagyon boldog volt. Ugrált örömében. Pihentek egy kicsit, és megkezdték a harmadik, utolsó próbát. Starthoz álltak mind a ketten. Aztán hajrá, futottak, ahogy csak bírtak. Megint nagyon szoros volt a verseny, mint az előző, farkaskoma is összeszedte minden erejét, meg Ugri is, de azért egy hajszállal Ugri nyert megint. Farkaskoma gratulált Ugrinak a győzelemhez, kezet fogtak és elbúcsúztak egymástól. Farkaskoma szomorúan elsomfordált. Már későre járt, így Ugri is szépen hazament. Otthon elmesélt mindent a többieknek, nagyon örült mindenki Ugri győzelmének.

Megvacsoráztak és lefeküdtek aludni, hisz mindenki elfáradt egy kicsit a jó levegőn.

Eljött a másnap reggel. Megint fölkeltek, mint ahogy idáig is tették, megreggeliztek, és elhatározták, hogy megint elmennek egy új helyre kirándulni. Szépen összecsomagoltak, és elindultak. 2–3 óra múlva leültek egy füves részre pihenni, beszélgetni. Egy kis süni ment arra, és útbaigazítást kért tőlük, amit meg is kapott, közben jól elbeszélgettek, megismerkedtek egymással. Mikor megunták, Ugri megkérdezte Sünit, nincs-e kedve kiállni vele egy futóversenyre. Süni beleegyezett a dologba, de mondta, hogy most éppen dolga van, de holnap reggel hétkor ráér, ha Ugrinak is megfelel az időpont. Elmentek a kijelölt helyre, megbeszélték, hogy hétkor találkoznak, és megkezdhetik a versenyt. Így is lett. Eljött a másnap reggel, és hétkor a megbeszélt helyen találkoztak. Süninek volt egy párja, megbeszélte vele , ha ő füttyent egyet, ő szépen előbújik a rejtekhelyéről, és besétál a célba. Persze ezt Ugri nem tudta.

Elkezdődött a verseny, odaálltak a rajtvonalhoz, aztán egy-kettő-háromra futás. Ugri szélsebesen futott, Sünike megvárta, amíg Ugri eléri a táv felét, aztán füttyentett egyet. Süni párja előbújt a rejtekhelyéről, és odaállt a célvonalhoz. Mire Ugri odaért, már ott volt. Megszólalt: „Szia Ugri, én már itt vagyok a célban.” Ugri nem hitt a szemének, hát ez hogy lehet, hogy Süni már itt van. Nem szólt semmit, visszamentek a starthoz. Szusszantak egy kicsit, pihentek, ittak egy kortyot, majd megkezdték a második futamot. Kezdővonalra álltak, és futás. Ugri úgy futott, mint a szél, gyorsabban, mint azelőtt. Süni megint megvárta, míg eléri az útnak a felét, aztán megint füttyentett egyet, párja megint előbújt a rejtekhelyéről, és besétált a célba.

Mire Ugri odaért, Süni már ott volt a célban, mondta: „Szia Ugri, nézd, én már itt vagyok a célban!” Ugri alig hitt ismét a szemének, most már ideges is lett egy kicsit. Nem tudta elképzelni, hogy ez hogy lehet. Megint pihentek egy kicsit, és visszasétáltak a kezdővonalhoz. Közben Ugri megkérte Sünit, fussanak egy utolsó, harmadik futamot. Ha Süni nyer, kap tőle egy egész zsák almát. Süni beleegyezett. Odaálltak a kezdővonalra, és megkezdődött az utolsó, harmadik futam. Ugri minden erejét összeszedte, beleadott apait-anyait. Háromra megindultak, és ugyanaz történt, mint az előző két futamban, megint Süni nyert.

Ugri csodálkozott ugyan, de tudomásul vette, hogy vesztett. Békében, de kicsit szomorúan hazament. Elindultak Süniék is, és szépen hazamentek a zsák almával. Persze magukban egy kicsit kuncogtak, hogy átverték Ugrit. Nem rosszindulatból. De legalább Ugri tanul az esetből, és nem lesz többé olyan pökhendi. Itt a vége fuss el véle.

2020 október, első díj

A Grimm testvérek: A nyúl meg a sün c. mese alapján.

Kapcsolódó írások