Történetünk

AA Fedél Nélkül 30 éve nyújt otthontalan, nehéz körülmények között élő terjesztőinek lehetőséget arra, hogy dolgozó emberként éljék meg mindennapjaikat, hogy büszkék lehessenek a munkájukra és jövedelemre tegyenek szert. A lap nemcsak megélhetési forrást jelent sokaknak, hanem egy közösséget is, amely a terjesztőkből, önkéntesekből és az újság támogatóiból áll. Az évek során a lap kiadójának tevékenysége számos kulturális és művészeti programmal bővült, de a lap mögött álló eredeti elgondolás, az utcán élők helyzetének segítése, nem változott.

A Fedél Nélkül szerkesztősége 1999-ben

Persze a lap nemcsak a hajléktalan emberek számára fontos, hanem a társadalom egészének is, hiszen a lap terjesztői és a város járókelői közti napi több ezer interakció, és az újság által koordinált és bemutatott művészeti tevékenység fontos szerepet tölt be a hajléktalansággal kapcsolatos előítéletek leküzdésében.

A lap első száma 1993 júliusában jelent meg Ungi Tibor és Győri Péter kezdeményezésére a Menhely Alapítvány segítségével. A lap a mai kiadványokhoz képest mind terjedelmében, mind megjelenésében jóval szerényebb volt, az első négyoldalas számokat A3-as lapokra ollózták össze, és fénymásolással sokszorosították.

A lap alapításakor az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy legyen egy csatorna, amelyen keresztül az utcán élő emberek is hallathatják hangjukat. A kilencvenes évek elején a hajléktalanság friss problémaként jelentkezett, ezért a lap első példányai főként az utcán élőket érintő ügyekkel foglalkoztak: az ekkor még formálódó hajléktalan-ellátó rendszerrel, és az új szociális törvény rendelkezéseivel kapcsolatos cikkeket is tartalmaztak. A hajléktalan szerzők munkáinak publikálása csak később vált az újság következetesen képviselt céljává.

Ungi Tibor 1999-es tragikus halála után a Fedél Nélkül koordinátori munkáját Kovács Tamás vette át, akinek a kezdeményezésére 2000 márciusában megjelent a lap első kétszínnyomással, nyomdában készült kiadása. A lap előállítása így már jelentősebb anyagi ráfordítást igényelt, ezért, a lap történetében először, már a terjesztőknek is hozzá kellett járulniuk a kiadás költségeihez, ami akkor példányonként 5 forintot jelentett. 

2003-tól a koordinátori feladatokat ketten látták el a Menhely Alapítvány alkalmazásában, és ez lehetővé tette, hogy a terjesztők immár szociális problémáikkal kapcsolatban is segítséget kérhettek a Fedél Nélkül csapatától. Ekkor csatlakozott a stábhoz koordinátorként a lap jelenlegi felelős szerkesztője, Kepe Róbert. (A főszerkesztői címet visszavonultatta a terjesztők közössége Ungi Tibor javára.)

A lap indulása óta, 2022 végéig összesen 2.607-en regisztráltak terjesztőként, zömében csökkent munkaképességű, vagy a munkaerő-piacon hosszú ideje passzív emberek, és akik sok esetben a terjesztői munka és a szerkesztőség által nyújtott támogatás segítségével tudtak visszailleszkedni a munka világába. Hozzátartozóikkal és a 90-es években regisztráció nélkül dolgozó több száz terjesztőt is számítva jó négyezer mélyszegénységben élő ember jutott egzisztenciához.

És ha már számok: a Fedél Nélkül ötmilliomodik példánya 2022 nyarán került le a nyomdagépről, az egy terjesztő által egy évben eladott újságok számát tekintve rekorderünk a 1111-es terjesztő, Arszenievits Szilárd 2019-ben 12.231 példányt értékesített, a legtöbb helyen megforduló terjesztőnk a 1705-ös Szakács Janó az ország fesztiváljainak állandó szereplője. A lapeladások történetében számos kiugró siker volt. 2005-ben például a lap hasábjain jelent meg először a Harry Potter és a félvér herceg első fejezete, még a könyv hivatalos kiadása előtt. A lap akkori 12.000 példánya egy nap alatt elfogyott. 2016-ban az akkor megszüntetett Népszabadság újságíróinak írásaival jelent meg a Fedél NÉPkül különszám, többszöri újranyomással rekordmagas, 37.000-es példányszámban kelt el. A Fedél NÉPkül azóta is megjelenik minden év októberében. De a Fedél Nélkül Könyvek 5. darabja, Röhrig Géza: angyalvakond című kötetéből is közel  10.000 példány kelt el, amire – kortárs verseskötetről lévén szó – a legnagyobb könyvterjesztők is felkapták a fejüket.

A Fedél Nélkül tehát az újságolvasó és kultúrakedvelő városi közönség által jól ismert lappá vált és nemcsak Budapesten. Minden lapszámban szerepel egy interjú a magyar kulturális élet valamelyik meghatározó alakjával, mint Enyedi Ildikó, Garaczi László vagy Al Ghaoui Hesna. A lapban állandó keresztrejtvényrovatot találhatnak az olvasók, és minden egyes számban megismerkedhetnek hajléktalan szerzők műveivel.

A Fedél Nélkül terjesztői nem csak a lapot, hanem 2013 óta a lap által kiadott könyveket, a Fedél Nélkül Könyvek sorozat darabjait is sikeresen terjesztik. A sorozatban eddig nyolc kötet látott napvilágot. Bár a legnagyobb siker Röhrig Géza angyalvakond című kötetéhez fűződik, a szerkesztőség legnagyobb büszkesége mégis a második kiadást is megélt Bánom is én című kötet, amely a lap történetének egyik legfontosabb alakja, Leé József verseit tartalmazza. A kiadó szerzői közt van az ifjúsági Prima Primissima-díjas Vermes Nikolett is, akinek interjúkötete 2023 őszén jelenik meg. A könyvbemutatók rendszerint az Írók Boltjában zajlanak, így bátran mondhatjuk, hogy szerves részei a főváros kulturális életének.

Jóllehet, a kiadói tevékenység virágzik, még nagyon sok a tennivaló, hiszen a Fedél Nélkül kézirattárában több mint hatszáz szerző tízezernél több jórészt kiadatlan kézirata található, amelyeket meg kell menteni az utókornak.

A Fedél Nélkül 2004-ben művészeti pályázatot hirdetett otthontalan alkotók számára, amelyre azóta is hónapról hónapra sor kerül. A díjazottak szerény pénz- illetve tárgyjutalomban részesülnek, amelyet a Benkő-házaspár segítségével sikerült jelentősen megnövelni 2020-ban. A díjazott alkotásokat az érdeklődők megtekinthetik vagy elolvashatják a Fedél Nélkül számaiban és a lap archívumában.

Éves szinten közel félezer pályamunka, vers, próza és kép érkezik be a szerkesztőségbe, amelyekből neves művész zsűri választja ki az Év Alkotása díj díjazottjait. A díjátadó hagyományosan májusban zajlik egy-egy neves művész közreműködésével. Az idén Libor Laura, Sodró Eliza, Medveczky Balázs és Végh Péter segít a díjazott művek előadásában. A Bódis Kriszta, Garaczi László, Németh Gábor, Szász Lilla, , Balogh Tibor, Fábián István és Eifert János alkotta zsűrit ezúttal is Fekete András vezeti. A művekre a közönség is szavazhat, hiszen 2020 óta a lap közösségi oldalán várják az olvasók véleményét.

A kiadó képző- és előadóművészeti alkotások terén is aktív, tucatnyi színházi darab, sőt két opera is született munkáikból. A legnagyobb hatást elért darab, mely a kiadó közreműködésével jött létre a Cím Nélkül/hajlék-kaland-játék című interaktív színházi társasjáték, amely számos nemzetközi meghívást kapott Európában és az USA-ban is. 

2019-ben a Centrál Színházban került sor a Fedél Nélkül alkotóinak prózáiból összeállított és Papp János által előadott Kakaóscsiga című monodrámának premierjére, amely azóta is sikerrel szerepel újabb és újabb színpadokon.

2019-ben indult Pécsett a Bringa-verkli művészeti projekt, melynek ötletgazdája és megvalósítója Fábián Gábor színész-rendező. A verkli a Fedél Nélkül szerzőinek megzenésített verseit játszotta színházi fesztiválokon, valamint a budapesti és pécsi utcákon egyaránt. A projekt tovább fejlődött, s mára a verkli Fapados Revü címmel a Fedél Nélkül verseire és prózáira épülő, a hajléktalanságról színházi eszközökkel beszélő előadás egyik eszköze, ahogy a kisebbeknek szóló hajléktalan-mese, a Kóbor Szálló is.

A Fedél Nélkül 2008 óta évzáró rendezvényén díjazza legjobbjait, a Fedél Nélkül Karácsony a terjesztők elismeréséről szól, amelyen szerzők, terjesztők, önkéntesek és dolgozók közösen zárják az évet, és ünneplik azokat, akik munkájukkal lehetővé teszik, hogy a lap eljuthasson az Olvasóhoz. 

Az évzáró rendezvényen a legeredményesebb terjesztők díjat kapnak, amelyet a sokszorosan díjazott, elhunyt Balogh László után neveztek el (Balogh László-díj). Szintén ezen a rendezvényen osztják ki a terjesztők szavazatai alapján kiérdemelt Év Terjesztője díjat, illetve a Fedél Nélkül Ezredese okleveleket, melyet azok a terjesztők vehetnek át, akik az adott évben 1000-nél több példányt adtak el a lapból. Az évvégi ünneplésen rendre neves művészek is részt vesznek, a rendezvény örökös házigazdája Huzella Péter Kossuth-díjas zenészlegenda, a hagyományos karácsonyi sütiverseny zsűrielnöke pedig évek óta Mautner Zsófi.

A Fedél Nélkül 2018 óta büszke tagja az Utcalapok Nemzetközi Szövetségének (International Network of Street Papers), mely 35 különböző ország több, mint 90 utcalapját tömöríti. 2022-től szerepel a lapban a Kitekintő rovat, amelyben a külföldi utcalapokból válogatott cikkek szerepelnek. 

2022-ben lezárult a még 2019 őszén indult, szlovák, katalán és német partnerekkel megvalósuló projekt, melynek szakmai vezetését a Fedél Nélkül látta el. Az Erasmus + program keretében folyó együttműködés fő témája az előítéletek elleni küzdelem volt, főszerepet kaptak az érzékenyítő programok, a sorstárssegítés és tapasztalati szakértők is. A majd háromévnyi közös munka eredményeképpen két gyűjtemény jelent meg. Let’s work címmel egy kézikönyv az előítéletesség csökkentésére alkalmas jó gyakorlatokkal, és  Ahogy a dolgokra nézel, az mindent megváltoztathat címmel címmel egy Digitális Művészeti Gyűjtemény, mely a  #LookTalkAct kampányban született alkotásokból válogatva a hajléktalanság elfogadhatóbb képi ábrázolásához nyújt bárki számára ingyenes lehetőséget. 

A szaporodó feladatok ellátását egyre több önkéntes végzi. 2022-ben 80 fő segítette a Fedél Nélkülben zajló munkát, majd négyezer munkaórában. A lap célja, hogy a különböző tevékenységek révén olyan csoportok jöjjenek létre, melyeket hajléktalan emberek, önkéntesek és szociális szakemberek alkotnak, ahol egymással is szorosabb kapcsolatot tartva, nagyobb önállóságot élvezve, nagyobb hatékonysággal tudnak egy-egy feladatot megoldani. 

A lap alapfeladata a szemléletformálás. A terjesztői hálózat munkája és a művészeti tevékenység is ezt a célt szolgálja, de 2009 óta speciálisan a társadalmi szemléletformálásra létrejött szolgáltatáscsomagot is nyújt Az Első kézből a hajléktalanságról című társadalomérzékenyítő program keretében hajléktalanságot megtapasztalt emberek képeznek, hogy saját történetüket másokkal megosszák és a hajléktalanság témájáról zajló beszélgetések résztvevői, előadói legyenek. A program nagy sikerrel szerepel, többszáz oktatási intézményben harmincezer diákkal találkoztak személyesen. E sorok születésekor az előadók egy mérföldkő elérését ünneplik, hamarosan a rendőrségi járőrök képzésén kapnak szerepet.

Az idei év egyik kiemelt célja a fővárosi és vidéki terjesztők toborzása és az alkotói hálózat bővítése, amire a Fedél Nélkül 30. születésnapja kiváló alkalmat teremt. A lap gazdag örökségére való figyelemfelhívás épp azt a célt szolgálja, amelyre az újság 1993-ban létrejött: a lehető legtöbb hajléktalan embernek adni önkifejezési lehetőséget, teret, felületet, hangot és láthatóságot.

Hajléktalanokért Társadalmi Bizottság – Alapítólevél
Fedél Nélkül története, működése 2011-ig –  Kepe Róbert tanulmánya