Finanszírozás

Lapunk alapítása óta három korai lapszámtól eltekintve sosem volt megszabva fogyasztói ár. Terjesztőink a kezdetekben kiadónk, a Menhely Alapítvány  fénymásolóján előállított lapot ingyen kapták s az érte kapott adományt szabadon használhatták fel, elszámolniuk nem kellett senki felé sem. E rendszer alapvetően máig él egyetlen, de fontos módosítással:

Természetes fejlődésünk és azon vágyunk, hogy a különböző utcalapok között különálló, egyedi darab maradhassunk vezetett oda bennünket, hogy 2000 tavaszától lapunk nyomdában, kétszínnyomással készül, 2008 tavaszától pedig mindez színes borítóba került. Bár sikerült szociálisan érzékeny nyomdát találnunk, a nyomtatás itt is pénzbe kerül, és ennek költségét a Menhely Alapítvány felvállalni nem volt képes, így született meg a máig élő rendszer, miszerint a nyomdaköltségeket terjesztőink fizetik meg. Lapunk egy példányáért ma negyvenöt forintot kell fizetniük, elszámolniuk pedig továbbra is csak munkavégzésük módját illetően kell, bevételeik teljes egészében őket illetik meg.

Létünkhöz szükséges minden egyéb tárgyi feltételt – irodát, számítógépet, telefont, stb… – továbbra is a Menhely Alapítvány biztosítja. Az alapítvány költségvetésében szereplő éves büdzsénket pedig munkatársaink bérére, a napi működéshez szükséges eszközökre, futó programjainkra, klubjainkra, művészeti tevékenységünkre és rendezvényeinkre költjük el. Két tanszéknyi közgazdász segít a beosztásban.

Közösségi szolgáltatásainkat valamint művészeti tevékenységünket a kiállítás-szervezéstől a kötetkiadásig teljes egészében magánadományoknak és pályázati támogatásoknak köszönhetően valósítjuk meg. A Fedél Nélkül Könyvek sorozat nyereségét további kötetek kiadására fordítjuk.

Tehát alapműködésünket az adományozóinktól és vásárlóinktól származó bevételekkel tehetjük teljessé. Már futó és új, hazai és nemzetközi programjainkra egyaránt folyamatosan keresünk pályázati lehetőségeket.