INSP

Utcalapok Nemzetközi Szövetsége

Az INSP 2019-ben volt 25 éves, gyakorlatilag a kezdetek óta, 1995-től évente rendezi meg csúcstalálkozóit.

A szervezet nemcsak támogatja tanácsadással és egyéb eszközökkel a meglévő utcalapokat, de újak létrehozásában is segítséget nyújt – akár szervezeteknek akár egyéneknek is –, emellett az utcalapokra vonatkozó kutatásokat is végez, többek között az éves találkozókon végzett felmérésekkel.

INSP számokban:

 • több, mint 100 utcalap
 • 35 országban
 • 25 nyelven
 • 8.750 állandó terjesztő
 • 20.500 terjesztő évente
 • havonta 20.500 eurót keresnek összességében
 • havonta 2millió eladott újság, az elmúlt évben összesen 19,4 millió
 • 4,6 millió olvasó
 • 1.850 önkéntes segíti a munkát

A díjátadó

Az éves csúcstalálkozón 12 kategóriában kerülnek díjak kiosztásra, ezek:

 1. INSP különleges híradás díja
 2. legjobb riport (news feature)
 3. legjobb kulturális riport
 4. legjobb terjesztői hozzájárulás
 5. legjobb címlap
 6. legjobb design
 7. legjobb fotó
 8. legjobb különszám
 9. legjobb projekt
 10. legjobb kampány
 11. legjobb együttműködés
 12. címlap közönségdíj

A szervezet nyáron csúcstalálkozót tart, de ügyes beosztással év közben is van hova csatlakozni, pl. ilyen izgalmas hagyomány a Terjesztők Hete is. A VendorWeek mindenhol arról szól, hogy minél hangosabb legyen február első hete a 35 ország 100 utcalapjának kollégáitól, a terjesztőktől.

Minden ország minden évben máshogy ünnepli őket és helyezi rivaldafénybe, van, ahol egyik évben sok-sok terjesztői fotóval árasztják el a netet (Szlovénia), van, ahol a parlament dolgozói együtt terjesztették a lapot a patinás épület előtt (Macedónia), vagy maguk a terjesztők kerülnek a címoldalra és fiatalabb önmaguknak írott leveleiket publikálják (Ausztrália), de ezen ötletek mellett ilyenkor nagyobb reklám jut a több országban működő, hajléktalan emberek vezette városi sétákra is. A Hajléktalan Világkupa is az egyik találkozón ötlött fel 2001-ben, s várják a további világraszóló ötleteket.

Ferenc pápa üdvözlete az utcalapoknak

D.S.M, 21st April 2020 A világjárvány miatt világunkon több millió olyan ember élete változott meg és került nehéz helyzetbe, akiknek már eddig is nagyon nehéz kihívásokkal kellett szembenézniük.