763. szám Széppróza

Hústagadók

Szerző:

Előre bocsájtom, ha valaki ezt a két sportot űzi, már nem lehet jó keresztény. Hiszen ha a Jóisten anno így akarja, akkor Noénak azt mondta volna, nem kell akkora bárkát építeni, hagyd az állatokat a parton, és vegyél magadhoz, néhány zacskó fűmagot!

Most jön a tudományos meghatározás:

Vegetáriánus alatt a hétköznapi szóhasználatban az olyan embereket értjük, akik nem esznek húst, ellenben fogyasztanak tojást, tejtermékeket és mézet.

A teljes vegetáriánus pedig csak növényi étrendet takar. Ezt a fajta étrendet nem etikai, hanem vélt egészséges életmód miatt fogyasztják a „hívők”.

A veganizmus elutasítja az állatok kizsákmányolásának és kihasználásának minden formáját, valamint az állati eredetű termékek használatát és fogyasztását. Filozófiai szemléletmód, amelynek célja az állatok szabadságának és élethez való jogának fel- és elismerése.

Még tudományosabb meghatározás: Miért is van az embereknek vegyes fogsora? Hogy a vastagabb ágakat is el tudja majszolni?

Hogy is volt az ősembernél? Krisztus előtt 706 ezer éve, mikor még testvérek voltak a Homo sapiens és a Homo neanderthalis, elmentek vadászni. Kiugrott a bokorból valami szarvas-féle, fejbevágták és megették. Akkor még nem voltak etikai skrupulusok, különben a füvet legelték volna le.

Nézzük a vegetáriánus egy napját!

Még alig pitymallik, mikor leszed egy harmatos krumplit a hűtő oldalából, és befalja, majd megbolondítja egy fél uborkával. És már kirobbanó energiával indul a munkába.

Van a mondás: „Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus”!

Magyar vegetáriánus nem ityifityi. Első pont teljesítve. Tízóraira leugrik a kertbe virágot szakajtani, majd megeszi. Délben a polgári ebéd. Kell káposzta? Nem, de megeszi. Mellé egy kis répácska és két szelet padlizsán. Elálmosodva, jóllakottan hátradől. Vacsorára néhány gyümölcs, méz és tojás sárgája. Éjszakára még bekészít egy pohár tejet. Fejedelmi volt. Halál a koleszterinre!

Jusson eszetekbe! Az ember nem egy szelet rántotthús miatt lett kiűzetve a Paradicsomból, hanem egy alma miatt.

És ez így megy őszig. Onnantól sajna nincs zöldség, nincs gyümölcs. Vis maior. Van még kolbász a hűtőben. Persze ez így nem igaz, mert télen is van gyümölcs bőviben. Kisebb kiruccanások alkalmával beszerezhetők. Célországok: Ecuador, Costa Rica, Kolumbia, Dominikai Köztársaság, Peru, Guatemala, Argentína, Törökország, Egyiptom, Mexikó.

Ilyenkor lehet szakajtani a következő gyümölcsökből: papaya, mangó, naranjilla, sárkánygyümölcs, mangosztán, pitaja (sárkánygyümölcs), licsi, karambola, kumkvat, földi cseresznye, kókuszdió, kaktuszfüge. A kiruccanások költségei megspórolva a meg nem vett húsok árából.

Lássuk a vegánt. Na, itt aztán semmi állati!

Étkezés: Harmatos krumpli, egész uborkával, egy apró retek, egyéb zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak. Sajnálatos módon a déli gyümölcs sem fogyasztható vegán módra, mert a repülők üzemanyaga állati eredetű. Persze ha vitorlással hozzák, akkor mindent bele.

Indulás a munkába! Na, de ez nem úgy van. Etikusnak kell lenni az állatvilággal. Kezdjük felülről.

Csinos kis posztó kalap. Ez sehogy sem jó. A kecske megkínzott szőréből készült, maradjunk a lavórnál.

Melltartó. Hát ez botrány, halcsont van benne. Szegény halcsont.

Egy kis selyem blúz. Ez még rosszabb. A selyemhernyó vérével íródott. Inkább is kis vászonblúz. Ez sem jó, mert a pamutállat kabátjából készül. És ha lenből készül? Képesek lennénk a kendert felzabálni a bogarak elől? És ez így menne egészen a cipőig.

A cipő persze nem bőr cipő, valami műanyag. Ez sem jó, mert a kőolaj származékok lebomló állati szerves anyagokból vannak. A kör bezárult. Na, jó még nem teljesen.

Indulás a munkába. Persze gyalog és mezítláb, mert a közlekedési eszközök is kőolaj származékoktól mennek. A rossz hír még az, hogy a villanyt is ki kell köttetni, mert ugye a hőerőművek is többnyire olajjal, vagy szénnel üzemelnek. Az sem mentség, ha szélerőmű termeli az áramot. Tudjátok, hány madarat trancsíroz fel naponta egy ventillátor?

Pfujj mondhatjátok, és marad a gyertya. Kizárólag a szójából hidrogénezéssel készített viasz. A polietilénből készült viasz hosszú láncú (50-100) telített szénhidrogének keveréke, ami természetesen nem vegán kompatibilis. Megkülönböztethető kóstolás útján.

Egy hiteles statisztika szerint a vegetáriánusok, vegánok, vegák, bicsérdisták stb… 96%-a nő. A maradék 4%-ék meg ki tudja mi?

Este szakadó esőben megfáradva érkezik a férj. A vegetáriánus, vega stb… fogadtatás.

– Józsi, te állat! Ne trappold be vizes cipővel a lakást!

Na, ő milyen állat? Házi, aki nem ennivaló.

Ennyit az etikus állatságokról.

Egy kis adalék az elkötelezett etikai hústagadóknak. A növények is éreznek. Azt se zabáljatok!

Mikor a kis kelkáposzta mellől kiszedik a nagyobbat, hallani: anya neked miért nincs fejed?

Egyszóval a növények is éreznek.

Erre van tudományos bizonyíték is. Például a zene. Ha a palánták növekedés közben zenét „hallgatnak”, 20-50%-kal több lesz a termésük. Egy indiai tudós, dr. T. C. Singh bizonyította be 1962-ben. A virágoknak az a csoportja, amelynek klasszikus zenét játszott, 20%-kal gyorsabban nőtt, és 72%-kal több biomasszát termelt azokhoz a növényekhez képest, melyeknek nem jutott muzsika.

Nem akarom győzködni a fogyókúrázó, unatkozó háziasszonyokat. Mélységes rasszizmus az érző állatok és érző növények közti megkülönböztetés. Ne egyetek semmit!

(+ 18-as rész: És akkor mi van a vegetáriánus orális szex-szel?)

Kapcsolódó írások