Beszámoló

Tandem Projekt – 2020. szeptember 16.

Szerző:

Ebben a projektben utcai árusaink kiválasztanak valakit a vevőik közül, vagy más esetben az olvasó választ ki egy eladót. A workshop célja, hogy támogatást nyújtson, a követező módszerekkel:

– Az olvasó segít az eladónak az újság árusításában.

– Az eladó megmutatja a vevőnek, milyen  értékesítési technikákat használ.

– Ezután megosztják egymással a tapasztalataikat, és ebből a beszélgetésből kiválasztanak egy kulcsszót.

– Ezek után kapnak egy fényképezőgépet, amivel összesen 36 fényképet lehet készíteni.

– Az utcán sétálva a kiválasztott kulcsszóval kapcsolatos fotókat készítenek, de mindenki lefeljebb 15 képet csinálhat.

– Mivel automata fényképezőgépet használnak, nem tudják a képeket törölni, és nem is látják a fotókat amelyeket készítettek.

– A Novy Prostor szerkesztősége követi és segíti őket, és maguk is készítenek felvételeket.

– Amikor a kamera betelt, mindannyian összeülnek egy kávéra.

– Együtt készítenek egy négy oldalas dokumentumot, amiből kettő a tapasztalataikról, meglátásaikról szól, a másik kettőben pedig a kulcsszavukról készült fotók láthatóak.

Reményeink szerint ez a program segít népszerűsíteni az eladóinkat, és lehetőséget teremt arra, hogy az újságárusok és a vevők megismerhessék egymást.

Azt is reméljük, hogy az érzékenyítő akció keretében az olvasóink bele tudják képzelni magukat az újságárusok helyébe.

Tandem 01
Dátum: 2020. szeptember 16.
Résztvevők: Zuzana, Novy Prostor eladó, Petra, Novy Prostor olvasó

Zuzana a Novy Prostor egyik legrégebbi árusa, aki jelenleg egy olcsó hostelben él. Korábban bűnöző volt, csak általános iskolát végzett, adósággai vannak, nincsen semmi esélye arra, hogy biztos állást találjon. Az egyik törzsvásárlója, és a Novy Prostor rendszeres olvasója, Petra, kérte, hogy, hadd vegyen részt a projektben. Sokszor vásárol újságot, rendszeresen beszélnek, és néha Zuzana pénzügyi problémáinak megoldásában is segít.

A prágai Strasnicka metróállomásnál találkoztak, ahol Zuzana mindennap árulja az újságot. Petra felvette az árusok megkülönböztető mellényét, és a fényképes igazolványát, és elkezdte árulni az újságot. Megismerte a munka nehézségeit is, amikor fél óra alatt mindössze egy magazint tudott eladni. Egy rövid szünet és beszélgetés után megállapodtak a kulcsfogalomban, amiről a fényképeket és a beszámolót el fogják készíteni. Ez pedig „az élet értelme” volt.

A workshop 40 percig tartott, végig az életről beszéltek, amit megpróbáltak érzékeltetni a fotóikban is.De a fő témán kívűl másról is beszéltek, például az utazásról, alkoholról, szexről, és a halálról is. Ezek nehéz témák, de ők ezalatt mosolyogni és nevetni is tudtak.

A beszámoló a találkozásukról a Novy Prostor 565-ös számában jelent meg 2020. október 26-án, 14000 példányban.

Kapcsolódó írások