675. szám A Mi Kis Családunk

Forró Ferenc

Szerző:

Terjesztő

Fedél Nélkül 2020. június 18. 675. szám

Forró Ferenc már nem fiatal lapterjesztő, hiszen nem is olyan régen, május 27-én töltötte be hatvannyolcadik életévét. Azok, akiknek az Astoria aluljáró útjába esik, látásból már jól ismerhetik, mert reggel kilenc órától délután négyig-ötig ott szokta árulni a Fedél Nélkül újságot, és az ínyencek még könyvet is vásárolhatnak tőle.

Ha életkorban nem is, terjesztőként fiatalnak számít, tavaly februárban kezdte ezt a munkát. A hajléktalan szállón egy társa adta a tippet, amikor éppen munka nélkül maradt, hogy keresse fel a Kürt utcában a Menhely Alapítványt, ott majd mindent elmondanak erről a lehetőségről. Még csak egy hete terjesztette az utcalapot, amikor két meglepetés is érte. Egy járókelő lépett mellé jobbról, kétezrest nyomott a kezébe, és nem kért vissza belőle. Még fel sem ocsúdott a meglepetéstől, amikor balról is kapott egy hasonló bankjegyet, de az a vevő is gyorsan tovább sietett. Amikor jobban megnézte a második „kétezrest” kiderült, hogy az bizony egy húszas, vagyis öt percen belül huszonkétezer forint boldog tulajdonosa lett. Lelkesen számolgatta, mi­lyen klassz fizetés jöhet ki ebből, ha rendszeressé válik… persze, azóta sem ismétlődött meg.

Szerinte is jó ötlet, hogy könyveket is árulhatnak. Gellért Andrással már a kötete megjelenése előtt megismerkedett, és a szerző elmesélte, pár napon belül a Befalazott csőgörényt is kínálhatja az utcalap mellett. Több rádiós kollégáját is hozzá küldte vásárolni, de olyan alkalmat is szerveztek, amikor másfél-két órára ott maradt vele, hogy dedikálja könyvét a vásárlóknak. A Befalazott csőgörény Ferenc szerint is remek olvasmány, vidámabbá tette a hosszú buszozást a soroksári hajléktalanszálló és az Astoria között.

Amikor arról kérdezem, hogyan lett hajléktalan, házasságait említi.

Kétszer nősültem, két lakásom lett oda.

Át is verték, mert a második feleségének az ügyvédje azt ígérte, kap majd tőlük egy kéglit, mert a kis lakást nem lehet megosztani. Ebből persze semmi sem lett. Az átverés ott kezdődött, hogy a második feleség szerint Ferenc sokat ivott és megcsalta őt. Ferenc erre kicsit másképpen emlékszik: „ő ivott többet és ő csalt meg engem”. Tervezett-e harmadik házasságot? Ha eszébe is jutott, hogy nem jó egyedül, hamar lebeszélte magát róla, mert a tíz-tizenkét órai munka és a hosszú utazgatás után örült, ha este kipihenhette magát. Nem volt rá ideje, energiája, hogy ismerkedni járjon.

A mindennapok hasonlóan telnek, mert szombaton és vasárnap is dolgozik, így legalább gyorsabban és hasznosabban telik az idő. Nem rossz a szálló, öten laknak egy szobában, még tévéjük is van, de mivel társai az Exatlont nézik, az meg őt nem igazán érdekli, inkább mással foglalja el magát. Például munkával…

szöveg: (– odorik –)
fotó: Csanádi Gábor

terjesztői sor­szám­:­ 2445

regisztrált lap­ter­jesz­­­tő: 2019 óta

pálya: Astoria – aluljáró

Kapcsolódó írások