675. szám Széppróza

Magyarok a nagyvilágban Mi lesz a nosztrifikációval?

Szerző:

Megyek ebbe az intézménybe, ahova irányítottak a munkaügyi központból, merthogy munkanélküli vagyok, de mivel felsőfokú végzettséggel rendelkezem, ezért nosztrifikálni kell. Mi? Hogy nem érted mi az? Ne izgulj, én sem értettem.

Honosíttatni kell a diplomáimat. Olyan, mintha azoknak a papíroknak lenne fejük, és két lábuk, mintha egy embert kéne honosíttatni. Na mindegy, egye fene, ha egyszer itt ezek a szabályok, akkor most ezt kell játsszuk, figyelj! Ha papás-mamásat kéne játszani, azért, hogy elismerjék a diplomákat, akkor most azt játszanánk, mit lehet csinálni? Erre fizettem be, ezt a filmet kell most már végignézni, amiben főszereplő vagyok.

Nosztrifikálni, nosztrifikálni… mondogatnom kell magamban ezt az idegen szót, ha odaérek, nehogy egy nyelvbotlás miatt véletlenül Nosztradamuszt mondjak, mert annak legalább van értelme, de ha elhibázom, akkor lehet, hogy ezek a merev, törvénytisztelő labancok még a végén képesek, hogy ne vegyenek komolyan a továbbiakban. És figyelj, Andi Teller, ahogy ismerlek, arra is nagyon kell ügyelj, nehogy elröhögd magad, mert tudom, hogy mindig ilyen furcsa gondolatok mászkálnak az agyadban! Nosza, meg is érkeztünk a harmadik emeletre, és amit az előbb írtam, hogy labancok így meg úgy, itt máris kiderül, hogy ez nincs teljesen így, mivel az ajtók mellett mind olyan nevek vannak kiírva az ügyintéző személyeknél, mint Csics Pics akárki, Mohamed el Mohamed, Üzüm Güzüm Büzüm. Ezek lennének az echte labancok? Jól nézel ki, Andi Teller, ezek fogják a te diplomáidat nosztrifikálni! Te, aki az Osztrák-Magyar Monarchia államalapítóinak a leszármazottja vagy, most jó kezekbe kerülsz, figyelj, ezek aztán majd megállapítják, hogy valami nosztrifikálható-e vagy sem! De fő a pozitív hozzáállás, mosolyogni, de nem elvigyorodni!

Belépek az egyik irodába, és mondom, hogy mit szeretnék: nosztrifikálni. Mire az ügyintéző: mit? Majdnem azt mondtam: na, ne kóstolgass édesapám, azt már úgyis tudom, hogy a helyes válasz nem személy, hanem tárgy, azok a diplomák. Mire ő: na, de milyen diplomák? Mondom, hogy műszaki, meg közgazdász. Várjon egy kicsit, uram, ezt valószínű, hogy nem is kell nosztrifikálni. Csak akinek orvosi, meg állatorvosi diplomája van, csak azoknak kell. A műszakit meg a közgázost el kell küldeni a tudomány és fejlesztés minisztériumába, ezeket a kategóriákat ott bírálják el. Hát mit mondjak ezek után? Pedig már úgy beleéltem magam ebbe a nosztrifikációba! Vagy most azok, akiknek van nosztrifikációjuk, azok magasabb rendűek? Ez egy nyitott kérdés, de nekem már most kezd egy kicsit kisebbségi érzésem lenni emiatt. Ha nem is lógó orral, és pofáraesetten, de kicsit csalódottan, keserű szájízzel távoztam az épületből. Hát így maradt ki ennek a bűvös szónak az alkalmazása az életemből.

Kapcsolódó írások