775. szám Fedél Nélkül Klub Beszámoló

Látogatás a Virág Judit galériában

Szerző:

Fedél Nélkül Klub, 2024.03.20.

Szenzációs szendvicsek és palacsinták elfogyasztása után elindultunk a célhoz, Virág Judit galériájába. Gyorsan odaértünk, még ki sem nyitott a galéria. Egy cigarettányi idő sem telt el, már engedték be a szépszámú kíváncsiskodót. A kint töltött idő arra volt elég, hogy megtudtuk a kiállítás tényleges témáját és belenézhettünk néhány kedvcsinálónak kirakott képbe, köztük Csontváry alkotásába. Hát mit mondjak, eléggé felcsigázott bennünket, úgyhogy mint a rakéta, úgy mentünk be.

A Róma-Budapest című, a sorozat harmadik és egyben lezáró részeként megrendezett kiállítás és a hozzá kapcsolódó kiadvány új kutatásokra alapozva foglalja össze e gazdag évszázad művészeti irányzatait, kiemelten foglalkozik a római iskolával, és végigtekinti, hogyan vált meghatározóvá az olasz főváros a hazai művészeti élet szereplői számára. Hiánypótló kiállítás, amely először mutatja be átfogóan Róma kiemelkedő szerepét a magyar festészet, szobrászat és építészet vonatkozásában, a közönség pedig eddig ismeretlen remekművekkel találkozhat.

Felejthetetlen képekben gyönyörködhettünk, persze volt néhány „kuka” is köztük…

Csodálatos színkompozíciókban tobzódhattunk a képek által. Csontváry és Aba-Novák felejthetetlen volt, csakúgy mint Munkácsy és Scheiber. Álmélkodtunk a színeken és a témákon. Persze voltak egyházi témájú képek és aktok is. Többek közt Pekáry István csodaszép képet varázsolt elénk. A legtöbb képen Rómát, a kikötőit és Taorminát festették meg, de voltak szép számmal más helyszínek is, nem is beszélve a témákról. Hihetetlen volt, na.

Nem sorolom fel az összes kiállítót, mert akkor sosem érnék a végére, pedig muszáj. Mindenesetre gratulálunk az összes alkotónak és nem utolsósorban a galériásnak, hogy összeszedte ezt a gyűjteményt, amelyet aztán majd aukcióra is fog bocsátani. Kívánunk neki sok sikert, mert megérdemli…

eses

Kapcsolódó írások