Erasmus

Partnerek

Szerző:

A projekt partnerei:

Az Arrels (‘Gyökerek’) Alapítvány 1987-ben jött létre a barcelonai hajléktalan emberek támogatására. A szervezet működése inkluzív, küldetésük az otthon nélkül maradt emberek szociális támogatása, a társadalmi tudatosság növelése és a szegénység és a társadalmi kirekesztés okainak leküzdése.

Szociális szolgáltatásaik mellett rendszeres iskolai programot folytatnak, kommunikációs kampányokat dolgoznak ki, színházi projekteket dolgoznak ki és visznek, valamint témába vágó filmek létrejöttét támogatják.

A „Hajléktalan emberek önképviselete” (Selbstvertretung wohnungsloser Menschen) a Stiftung Bethel (Bethel Alapítvány) projektje. Ez egy több mint 70 hajléktalan és korábban hajléktalan személyből álló hálózat, mely a német nyelvű térségben, valamint a HOPE (HOmeless People in Europe) európai hálózattal való régiós együttműködés révén sok további kapcsolattal rendelkezik.

Hálózatuk elkötelezett a jobb világ iránt, a szegénység, a kirekesztés, a visszaélések, a jogoktól való fosztottság, és a hajléktalanság leküzdése, valamint az élet konkrét helyzeteinek javítása mellett: „Minden megváltozik, ha megváltoztatjuk!” Székhelyük Freistatt (Alsó-Szászország). Minden nyáron egyhetes találkozót tartanak változó németországi helyszínen, egész évben műhelyeket tartanak, és érdekképviseleti tevékenységet végeznek.

Divaldo Bez Domova (Otthontalan Színház) a marginalizált csoportokkal foglalkozik, mindezt a színház, előadóművészet, tánc és ének eredeti és kreatív alkalmazásával. A szervezetet 2006-ban alapították Pozsonyban, olyan társadalmi témáknak kínál teret, amiket az általános művészeti szcéna figyelmen kívül hagy. A szociális és művészeti területek ötvözésével küzd a marginalizált csoportokkal szembeni sztereotípiák ellen. A színészek között vannak hajléktalanok, mozgáskorlátozottak, hátrányos helyzetű közösségek tagjai, szociális munkások, profi színészek és bárki, aki érdeklődik a színház iránt. Az Otthontalan Színház közös alkotási folyamatban való jártassága és a fesztiválszervezési tapasztalatai nagyban erősítik partnerségünket.

A projektet a Menhely Alapítvány koordinálja. Az Alapítvány 1989-ben jött létre Budapesten, független, világi szervezet, mely a fedél nélkül lévő, hajléktalan, otthontalan emberek helyzetének megváltoztatása érdekében működik, a Hajléktalan-ellátó Szervezetek Európai Hálózatának (FEANTSA) is tagja. Célunk érdekében szociális szolgáltatások széles körével segítünk a hajléktalan embereknek. Nagy hangsúlyt fektetünk a társadalmi érzékenyítő programokra, és a hajléktalanságot megtapasztalt emberek megerősítésére: a Fedél Nélkül utcalapot működtetjük, és a kapcsolódó társadalmi érzékenyítő programokat szervezzük „Első Kézből a Hajléktalanságról” címmel. E programunk részei a középiskolások számára szervezett rendhagyó osztályfőnöki órák, a CÍM NÉLKÜL hajlék-kaland-játék c. interaktív színházi előadás, az EKH-klub és -képzés hajléktalan tapasztalati szakértők számára, városi séták, élő könyvtár és a közösségi vacsora alkalmak.

Kapcsolódó írások