A Mi Kis Családunk

Tranovecz László (1963-2013)

Szerző:

terjesztő

Fedél Nélkül 2011. július 21. 444. szám

005 – Tranovecz László

Régi motoros

Vajda Norbert riportja

Telefonhálózat-szerelő voltam, a helyi TV-nél is segédkeztem, dolgoztam az építőiparban, majd az optikai műveknél is, valahogy mindig került munka. Vidéken éltem a feleségemmel meg a gyerekeinkkel, de aztán történtek olyan sajnálatos események, amelyek miatt fel kellett adnom az addigi életem.

Pesten eleinte nem volt gond, volt hivatalos munkám, aztán el-elmaradoztak a kifizetések, ígérték, de sohasem fizettek ki…

Később takarítottam, alkalmi melóim voltak, de aztán ezek a lehetőségek is megszűntek, ilyen alacsony és rendszertelen jövedelemből már nem tudtam fenntartani magam… innentől kezdődött a neheze. Koldultam az utcán, s persze alkoholproblémám is ezzel párhuzamosan hatalmasodott el rajtam.

Aztán valahogy kapcsolatba kerültem a Fedél Nélküllel. Még az Ungi Tibi vezette a lapot, bejöttem, megkérdeztem, hogy működik a dolog, leültettek, elmondták, gondoltam vesztenivalóm nincs, hát belevágtam. Ez jó régen volt, akkor még fénymásoltan ment az egész, volt maximum vagy 40 terjesztő. Aztán a Tibi váratlanul meghalt. Mindannyiunkat megrendített, nagyon váratlanul hagyott itt minket. A temetésén ott volt minden terjesztő. Persze féltek tőlünk, hogy mi lesz, ha majd a csőcselék megjelenik, de mindenki tiszta volt, s kulturált, összedobtunk egy hatalmas koszorúra is. Másnap nagyon nem tudtuk, mi lesz. Aztán a csapat, a remek szociális munkások vezetésével, fenntartotta a lapot. Ez sokaknak jelent nagyon sokat.

Biztosat ad egy nagyon bizonytalan világban. Persze a napi teljesítmény mindig ingadozik, nagyon sok mindentől függ, ilyen az időjárás, a frontátvonulás, a napszakok változása. Estefelé például már nem rohannak annyira az emberek. A kiszámítható bevételen túl a Fedél Nélkül közösséget is jelent, illetve teremt.

Régi motorosként én a kiemelt terjesztők közé tartozom. Szervezünk különböző programokat, az épp aktuális kirándulásra szerencsére már sikerült befizetnem a pénzt. Ilyenkor beszélgetünk, szendvicset eszünk.

Pont úgy, mint a normális emberek.

 

terjesztő: 1996-2013

terjesztői szám: 5

Kapcsolódó írások