467. szám Széppróza

Utcán a szomszédban

Szerző:


Több százra tehető azoknak a magyar hajléktalanoknak a száma, akik Bécsben élnek, dolgoznak és laknak. Hol élnek? Napközben az utcán, a Lidl előtt, a hajléktalan újságért, aki szeretné, az 1-2 eurot odaadja a kocsiból a hajléktalan embereknek. Ezen kívül vérplazmát adnak 20 euróért, valamint utcát söpörnek 8 órában 40 euróért, ami igen jó kereseti lehetőség.
Egy pár ember némi kapcsolat útján tavasztól őszig kempingekben, különböző helyeken az ott adódó feladatokat ellátva igen szépen keresnek munkájukkal. (Takarítás, mosogatás, mosás stb.)
Egy része ezeknek az embereknek Bécs belvárosi részén, a központi vasútállomáson életvitelszerűen ott tartózkodik, ahol beszélgetnek, esznek-isznak és eszmecserét folytatnak, hogy ki hol, milyen munkát talált, van-e lehetőség dolgozni valahol. Ezt én igen jónak tartom, hiszen több ember több szem, többektől sok információ, ami naponta megfordul, így tudnak előre tervezni, és kitalálni, ki hova megy vagy menne dolgozni.
Hol laknak? Bécs központjától 4 villamosmegállóra található egy 1 eurós szálláslehetőség, amit elég sokan ki is használnak. Ennek az a lényege, hogy napi 1 euróért fürdés, mosás, étkezés és alvási, pihenési lehetőség van. Talán a hátulütője az, hogy ezt este 6-7 óra között lehet igénybe venni, utána sajnos nincs lehetőség ide bejutni a hajléktalan embereknek. Ez elég nagy gond, szerintem.
Az élelem az nem probléma, hiszen hivatalos adatok szerint is az osztrákok éves szinten óriási mennyiségű, fel nem használt élelmiszert dobnak ki. (Ennek okát ki kéne deríteni!)
Hajnalban néhány hajléktalant láttam a padokon aludni, de ez nem jellemző.
Ismerek családos anyákat is, akik mivel nálunk nagyon nehéz elhelyezkedni, vagy munkát találni, kijárnak dolgozni, ahol szerencsés esetben a hazai keresetnek 2-3-szorosát is megkeresik.
Röviden ennyit az osztrák hajléktalanok helyzetéről, ami az ország számára nem túl jó pont, de valahogy meg kell élni ebben a nehéz időszakban is.

Kapcsolódó írások