389. szám Széppróza

Osztálynapló

Szerző:

Újra rátekeredett az idő az esztendő derekára. Május maradt volna még, de virágai hervadni kezdtek. Fáradtan szállt fel a vonatra az indulási oldalon. Ekkor robogott be a hatodik vágányra Június vonata. Sok idő nem volt az átadás-átvétel ceremóniára. Ütött a toronyóra és hervadni kezdett május utolsó tábortüze.
Júniusra rendkívül sok munka várt. A megfogant termést tovább kell nevelni, a fészekben csipogó fiókákkal együtt. Jön Medárd, az esővízzel is kell valamit csinálni. Az osztály-jegyeket lezárni és virágot tenni az évzárón a tanári asztalra. Megvigasztalni a tanárnőt – aki csak néz merengve a kirepült osztály után. Betolni a vágányra  vakációra induló vonatokat.  Mentőöveket elhelyezni a kirándulóhajón.
S ha marad még idő, gyümölcsöt szedni, lucernát kaszálni, és szénát gyűjteni. Érlelni a gabonát és készülni az aratásra. Buzogányt nevelni az öreg tó partján. A tábortűz fölött bográcsban főzni marhagulyást. Beszélgetni a szülőföldre ragyogó csillagos ég alatt, és megölelni a régen látott barátokat. Vizet önteni a vályúba. és nézni a delelő nyájat. Fűzfavesszőből kosarat fonni. Sétálni az elérhetetlen délibáb felé. Árvalányhajat szedni. Szundikálni szénaillatú akácos alatt, és csodálni  a vihar utáni szivárványt. Számolni a bagolyhuhogós nyári éjszaka hunyorgó csillagait.

(a szerző Hajnaltól alkonyig c. kötetéből)

Kapcsolódó írások