476. szám Széppróza

Hogyan lehet hajléktalan

Szerző:


Ha valamilyen oknál fogva ellenállhatatlan érzés keríti hatalmába, miszerint hajléktalan szeretne lenni, a legjobb tudásom szerint segítségére leszek tanácsaimmal a következő sorokban. Egyébként is, ha megunta a viaskodást a sárga csekkekkel, az asszonnyal, az anyóssal, a gyerekekkel, a főnökkel, a kollegáival és mindenkivel, aki szembe jön, tudok gyógyírt. Legyen hajléktalan! A hajléktalanná váláshoz vezető út cseppet sem rögös. Hajléktalannak lenni pedig, nem csak az első látásra szörnyű.
Első lépésben vegye számba vagyontárgyait! Figyelmét ingatlanjaira összpontosítsa. Legyen körültekintő, egy váratlan örökség, egy figyelmét elkerülő haszonélvezet miden törekvését egy pillanat alatt porig zúzhatja. Még egy ócska telket is a képébe vághatnak – akár már előrehaladott hajléktalan státuszában is – az eljáró hatóságok, miszerint halj éhen, fagyj meg birtokon belül. Ugye ezt nem akarja?
Nézzünk pár jól bevált eljárást. Ha házas és alapos akar lenni, mindenképpen váljon el! Az asszony egy kölcsönösen gyenge pillanatban befogadhatja, máris oda az egész. Amenynyiben a hajléktalanság rögös útját hitvesével együtt kezdi, veszélyes vizekre kerül, mert házaspárok együtt könnyen szálláshoz juthatnak. Ha mégis ragaszkodnak egymáshoz, akkor ennek elkerülése céljából például együtt, vagy külön-külön fogyasszanak sok alkoholt, vagy végezzenek egyéb antiszociális tevékenységet. A válás során legyen nagyvonalú, ha ügyes, nem csak ingatlanjaitól, de ingóságai jó részétől is megszabadulhat. Kijöhet a buliból akár egy szál gatyában is!
Vagyontárgyaitól természetesen nem csak a válás útján szabadulhat meg. Egy bukott per, vállalkozás, köztartozás, bebukott hitel, stb. kapcsán tökéletes munkát végezhet a végrehajtó is. Különösebb erőfeszítés nélkül eljuthatunk az „egy gatyában” fázisához.  De kiválóan dolgozik a lakásmaffia is. Nyugodt szívvel ajánlhatom közreműködésüket. Soha vissza nem térő alkalom, amikor ingatlanját likvid eszközökbe konvertálja. Alkalmazzon befektetési tanácsadókat. Ilyenkor bátran tőzsdézhet is. Kutasson fel piramisjátékokat. Célt érhet el kaszinókban. Ne tévessze meg az esetleges kezdeti siker. Legyen kitartó. Egy világkörüli útról maradandó élményekkel gazdagon kerülhetünk az utcára. Engedje el fantáziáját. Ha végképp nem megy, megfelelő felhatalmazással én is kifoszthatom.
Az „egy szál gatyában” (hölgyeknél természetesen bugyiban) csak egy jelentős mérföldkő. Vigyázzon, még ekkor közel sincs kész. Még lehet munkajövedelme, még vannak segítőkész barátok, gyerekek, rokonok stb. Nem kizárt, hogy még akár az ellenségének is megesik a szíve magán. De ne tartson tőle, lesznek bőven, akik felbuzdulva az eseményeken, jó nagyot rúgnak a valagába. Ne nézzen hátra a lejtőn!
Kisebb-nagyobb betegségek jól felhasználhatók a leépülés során, de igyekezzen minél jobb kondiban átlépni a hajléktalanság küszöbét, mert az utcán minden év duplán számít. Tehát egy átlagos fizikumú, negyvenöt évesen hajléktalanná váló ember szervezete ötvenöt évesen egy hatvanöt éves emberének megfelelő. A hajléktalanság időszakára megmentett betegségek szusszanásnyi szabadsághoz juttatják a kórházi ápolás során a nincstelent. Tehát maga a korházi ápolás rehabilitácó. A magát az ápolást követő rehabilitáció kategóriája az „egyből az utcára” program keretében ugyanis megszűnik. Regenerálódni egyből a kórházban kell.
Nagyon téved, ha valaki azt hiszi, hogy egyszerű mindent elveszíteni!
De nyugodjon meg, járt útra lép, egy kis odafigyeléssel sikerrel jár. Állását veszítse el, tartalékait élje fel. Betegeskedjen! A segítő szándék előbb-utóbb lelohad. Ha más nem, a pénztárcák kiürülnek. Már gyakorlatilag hajléktalan, csak maga sem tudja. Ha ügyes, és kitartóan keresi nesztorai gyengéit, mindenki számára terhessé válhat. A siker karnyújtásnyira, csak az utcára nyíló ajtót kell kinyitnia. Egyszerűbb a helyzet, ha úgy dobják ki. Célba jut!
Az üzlet beindul. Nemsokára éhes lesz. Később fázni is fog. Jó eséllyel kirabolják, kizsebelik, de ápolt külleme ellenére, maradék javaival kevés örömmel szolgál az elkövetőknek. Iratai hiányában semmilyen hajléktalan-ellátásban nem részesülhet, de ez nem érinti valójában, mert nem is igen tud még ilyesmikről. Az, hogy feltűnjön egy szociális munkásnak, valószínűtlen. Hamarosan teljesen lekoszolódik, lerongyolódik. Ha szerencséje van, a cipője is leszakad. Újraértelmezi a szobatisztaság fogalmát, de egyéb személyes higiéniával kapcsolatos elképzelései is átlényegülnek. Már kap és talál pár dolgot, a tanulás útjára lép. Be-benéz a kukákba, egyre bátrabban csikkezik. A környék jellegzetes figurája lesz, ismeretségeket köt. Látóköre bővül, de messze még a horizont.
Mindenesetre már egy jól fejlett hajléktalantanonccá alakult.

Kapcsolódó írások