427. szám Széppróza

Hajléktalan tapasztalati tanácsadó

Szerző:

2004-ben Belgiumban indult az első szegénység és társadalmi kirekesztettségi tapasztalati szakértő képzés. Mára már 40-50 „tapiszaki” dolgozik Belgiumban és még többen más EU országban önkormányzatoknál, minisztériumokban és civil szervezetekben. Ezekben az országokban már elismert szakma lett a tapasztalati tanácsadóké.
Hazánkban idén indult ez a képzés. Igaz, a külföldi négyéves időtartam helyett, a magyaroknak csak nyolc hónapjuk van  az elméleti ismeretek elsajátítására és a terepgyakorlatra. Gondolom, mi magyarok gyorsabban tanulunk, vagy csak kevesebb anyagi támogatás van erre az innovatív oktatásra, de már az is nagyszerű, hogy egy ilyen forradalmi elképzelés ilyen gyorsan elért hazánkba. Júniusban Budapesten, Nyíregyházán és Veszprémben válogattak ki 15-15, szegénységet és/vagy kirekesztettséget megélt állampolgárt. A négy hónapos elméleti oktatás után októberben kezdődött a terepgyakorlat. Egyesek családsegítő központba, speciális iskolába, önkormányzati hivatalba, mások minisztériumba kerültek gyakornoknak.
Természetesen a minisztériumba volt a legnehezebb bejutni, de talán ott várták a „tapiszakikat” a legkonkrétabb feladattal. A hajléktalan ügyekkel foglalkozó tereptanár – Ghyczy Gellért, aki főosztályvezető-helyettes – a minisztériumi munka ismertetése után mindkét tagot bedobta a mélyvízbe. Pontosabban bevonta őket a hajléktalanság csökkentésére készülő rövid és középtávú stratégia kidolgozásának előkészítésébe, melyet a szakma legnevesebb képviselőivel közösen szándékozott a minisztérium létrehozni. Végre beleszólhat egy érintett a sorstársai jövőjének tervezésébe! A november 30-ig leadandó rövidtávú elképzelésekbe már bele is szólhattak, írásos véleményt nyújtottak be. Társunkat nem csak saját tapasztalatai, hanem A Város Mindenkié  csoport tagjainak tudása is segíti munkájában. Az érintettek bevonását a döntés-előkészítésbe a média is felkapta, üdvözölte. A társadalom eddigi reakciói is köszöntötték az újítást. A bizalom és a hit megvan, az eredmény már nemcsak a tapasztalati szakértelmen, hanem a döntéshozók jóindulatán is múlik.
A képzésen részt vevők pedig bizakodnak és dolgoznak azon, hogy tapasztalati tudásukat szakmaként ismerjék el.

Kapcsolódó írások