428. szám Széppróza

Fehér karácsony

Szerző:

Csend van, szitál a hó és jégvirágok nyílnak az üvegház ablakán. Üres virágcserepek gondolnak a virágillatú nyárra és lábujjhegyen jár a csend a padláson a cserepek alatt. Kémények füstje sejteti, hogy meleg van a kisszobában és béke. Fehér a világ, virágillatú méhzümmögésről álmodik a kert a hópaplan alá bújt ágyásai. Zúzmarás némasággal áll az öreg szomorúfűzfa a kert közepén. Vadliba csapatok hoznak híreket idegen tájakról és keresik a kiutat a hópehely erdőből.
A hó terhétől nyögve állnak őrt a fenyők, mókusok kandikálnak ki a gyantás odvaikból. Diót kereső varjak kiáltoznak, harangszó szór békés csillámokat a temető öreg sírjaira. Fenyőrigók vonulnak, verebek zsinatolnak a vadrózsabokor alatt. Cinkék hintáznak a kiakasztott szalonnabőrön. Istentisztelet után megtelik a templomtér. Ünnepi csend ül a várakozó arcokra. Ropog a hó a csizmák alatt, mindenki a nagyerdei utat kémleli.
A fák erdejéből most elindul egy szán, a bakon a december ül. Szitál a hó, repül az ajándékokkal megrakott szán. A lovak nyakában csilingelnek a kiscsengők. December mosolyog a téli erdőre,  a természet fehér templomára.
Kiérve az erdőből már látszik a falu és a templomtorony. A lovak ismerik az utat. A templomban orgona szól és megérkezik a szán. December elélép a szánról és megölel mindenkit. Elhalkul az orgona csend lesz. December leveszi a kucsmáját és így szól a falu népéhez, Magyarok, barátaim! Újra eljött a szent karácsony. Fogadjátok kellő tisztelettel és alázattal a legszebb ünnepet. Szeressétek egymást és az életet. A ma esti gyertyagyújtáskor feledjétek az elmúlt év megpróbáltatásait. A családi szeretet fénye lobogjon minden karácsonyfán. Öleljétek meg majd egymást és gondoljatok a temetői csendre. Imádkozzatok, hogy maradjon meg a szeretet és a családi béke. Isten áldd meg a magyart.
December szétosztja az ajándékokat. Mindenki örül. Angyalok érkeznek a hópelyheken a tér fölé és  mennyből az angyalt dúdolja a falu népe. December int a lovaknak és a szán elindul szilveszter felé.
Csillagszórók fénye öleli meg a fehér karácsonyt.

Kapcsolódó írások