376. szám Széppróza

A számla ki van fizetve

Szerző:

Karácsonyi ajándék édesanyámnak!

Immáron tíz éve édesanya vagyok. Van egy tíz éves és egy két éves kisfiam. A minap egy furcsa dolog esett meg velem a nagy fiam által. Szeretném ezt a történetet megosztani Édesanyámmal és üzenem neki, hogy a „számla ki van fizetve”.
Ha leírom a történetet, meg foja mindenki érteni, hogy mit jelent az, hogy a számla ki van fizetve. A történetemnek ez a címe:

A számla ki van fizetve!

Egyik este éppen vacsorához készülődtem, amikor nagyobbik fiam a konyhába lépett, egy cédulával a kezében, melyen a következő állt:

– virággyomlálás 500 Ft
– a szobám takarítás 1000 Ft
– háromszor vigyáztam az öcsémre 1500 Ft
– egyszer lementem tejért 100 Ft
– két ötöst kaptam a héten 1000 Ft
– naponta leviszem a szemetet 700 Ft

Ez összesen 4800 Ft, ez a heti bérem, ezzel tartozik az édesanyám nekem. Elvettem hát a cédulát a gyermekemtől és miután végigolvastam és egy másik cédulára a következőket írtam le:

– kilenc hónapig hordtalak a szívem alatt 0 Ft
– az átvirrasztott éjszakákért betegágyadnál 0 Ft
– könnyeid felszárításáért 0 Ft
– a sok gondoskodásért, ételért, tiszta ruháért 0 Ft
– az életért amit nap mint nap adok neked 0 Ft
ez összesen 0 Ft.

Majd fogtam és átnyújtottam a kisfiamnak. Gyermekem elolvasta, majd egy hatalmas könnycsepp gördült le az arcán, a cetlimet a szívére szorította, majd visszakérte a cetlijét és hatalmas nagy nyomtatott betűkkel ráírta: A SZÁMLA KI VAN FIZETVE!
Tehát kisfiam és köztem nincs rendezetlen számla, ahogy anya és köztem se! A történetem igaz történet. Lényege a közös szeretet.
Ezzel szeretnék Édesanyámnak Boldog Karácsonyt Kívánni!

Kapcsolódó írások