549. szám Széppróza

A legelső háború

Szerző:

Valamikor régen az idők kezdete előtt történt, hogy az Úr azt mondta:
– Legyen világosság! – és az lett. Erre Lucifer feljött és így szólt:
– Mire véljem ezt öreg, talán meg akarsz vakítani? Hát jó, akkor legyen sötétség. – És így lett a nappal és az éjszaka , első nap.
Második napon az Úr elválasztotta az eget a földtől és megteremtette az égboltot.
Mire az ördög:
– Már megint keresztbe teszel nekem?  Jó, akkor legyen égiháború, legyen jégeső, zivatar, szélvihar, villámlás! – Ezzel eltelt a második nap.
Harmadnapon ezt mondta az Úr:
– Legyen szárazföld, melyen szép zöld fű terem, és legyen sok fa mely édes gyümölcsöt terem, és legyenek tengerek és folyók, amik táplálják azokat!
– Hát már sohase lesz nyugtom tőled? – őrjöngött az ördög, – Akkor legyenek tűzokádó vulkánok és legyenek földrengések, nehogy már biztos legyen a talaj! Ja és legyenek férgek is azok majd megrohasztják az édes gyümölcseidet! – Ezzel elégedetten elballagott a pokolba.
Negyedik napon meglátta az Úr mit művelt az ördög, és erre már Ő is haragra gerjedt.
– Bármi jót teszek is Te mindent elrontasz!!! Hát jól van patás, akkor legyenek a földön csúszómászók, madarak az égben, tehenek, bárányok, csirkék… – és csak sorolta őket napestig.
Lent az ördög békésen aludt, amikor egyszer csak éktelen rikácsolásra és dobogásra ébredt. Felment és meglátta megint mit művelt az Úr.
– És ezek mind itt fognak rikácsolni, dobogni, nyeríteni a fejem felett nap mint nap? Na nem, akkor legyenek cápák és viperák, és legyenek farkasok, tigrisek ja és legyenek bacilusok és vírusok azok majd elpusztítják ezt a zajos kompániát!
Így született meg az élet és a halál a negyedik napon.
– Rendben van ezt rontsd el ha tudod! Megteremtem az embert saját képmásomra, és ő fog uralkodni minden élő és élettelen dolgon itt a földön.
– Hát csak ennyit tudsz vén kaporszakállas? Ennél mi sem egyszerűbb. Megteremtem az emberednek a szabad akaratot amivel képessé válik jóra és rosszra egyaránt!
Hatodik nap déltájt összeült a két fél béketárgyalásra. Megegyeztek, hogy ezentúl mindent fele-fele arányban fognak teremteni. Békéjük jeléül aznap Ádám oldalbordájából megteremtették a nőt Évát, és vele a szerelmet.
Béke és csend is honolt egy darabig. Ám az ördög csak nem bírta tovább, és megkérte a kígyót, hogy ugyan csábítsa el már Évát a Tudás fájának gyümölcse evésére.
A többit már tudjátok. Azóta is folyik a harc a két fél között, hol az egyik hol a másik javára. Hogy ki fog nyerni végűl? Azt hiszem, hamarosan megtudjuk.

2015 június
2. díj

Kapcsolódó írások