468. szám Széppróza

A fogforduló

Szerző:


Találtam valamit, ami eddig minden bizonnyal csak kevés kiválasztott előtt volt ismert: a „fogfordulót”. Méltánytalanul hanyagoltuk ezt a kitüntetett állapotot, mely felhívja figyelmünket arra, hogy életünk egy bizonyos szakaszában ugyanannyi fogunk van, mint ahány évet megéltünk. A jeles napot, amikor bekövetkezik, „fogforduló napnak” nevezzük. Megszűnéséig a „fogforduló állapotában” leledzünk. Ünnepelhetjük beköszöntét, fennállását, elmúlását.
Kutatásaim során megállapítottam, hogy fogazatunk azzal a ritka tulajdonsággal rendelkező szervünk, melynek számossága – a kezdeti (születéskori) és a végső, zérus állapot (a teljes foghullás) bekövetkeztéig – folyamatosan változik. Most ne taglaljuk a tejfogak megjelenését, és a fogváltást. Vizsgálatainkat koncentráljuk az általában a kamaszkor táján kialakuló, de a bölcsességfogak megjelenése előtti, huszonnyolc egyedet számláló állapottól az utolsó fogunk elvesztéséig tartó időszakra. A zéró megoldás nem mindig következik be, mondják például ugye, hogy „a fűbe harapott” valaki a dolga végeztével, ami feltételezi, hogy pár foga legalább végigkísérte életútján. Más esetekben viszont akár zérus foggal is jól telhetnek napjaink. De semmiképp sem mindegy! Bár a protézisnek vannak előnyei – például csak akkor fáj, ha mezítláb rálépünk –, de nem az igazi.
Életünket végigkíséri a foggörbe, mely fogaink számát jelzi éveink függvényében. A foggörbe valójában egy diagram, mely mintegy kétezer valószínűsíthető konstelláció egy emberre vonatkozó adathalmaza.

Például: a diagramból jól látható, hogy ebben az esetben sem nőtt az illetőnek 35 foga. Jól kezdett. Rendben fogzott, majd bölcsességfogai is hiánytalanul bekapcsolódtak a rágnivalóba. Első fogát 25 évesen vesztette el. A diagram nem tanúskodik róla, hogy kihúzták, esetleg kirúgták, netalán kiverték. A 31-es fogforduló nagyon szép teljesítmény. Sajnos negyven körül dinamikus fogvesztés kezdődött. A nagyon jó kezdést igen rossz befejezés követte. Mielőtt fűbe haraphatott volna, már bizonyosan nem volt mivel. Minden bizonnyal protézissel fejezte be a rágcsálást.
Most térjünk vissza a fogforduló állapot mélyebb elemzéséhez. Korai, 25 év alatti bekövezte rámutathat egy túlhajszolt életre, a küzdősportokban való járatlanságra, fogápolási hiányosságokra, a fogorvos esetleges hiperaktivitására, rejtekében maradt bölcsességfogakra. Ha minden rendben is van, akkor mélázzunk el egy keveset megtett utunkról, sikereinkről, kudarcainkról. Fordulóponthoz értünk. Ünnepeljünk! Tervezgessünk is egy keveset!
A fogfordulót kiváltó tényezők: születésnap, fogorvos, verekedés, egyéb trauma, bölcsességfog. Figyelem! A megkésett bölcsességfogak okozhatnak kellemes meglepetést is, hiszen meghosszabbíthatják a fog/év egyenlőség állapotot, sőt meg is ismételhetik. Továbbá fogfordulónk közeledtével, verekedések során legyünk nagyon körültekintőek, két fog egyidejű elvesztése katasztrofális lehet.
Fogorvosok figyelem! Egy foghúzás során általában minden adat előttük van ahhoz, hogy a fogforduló állapotát felfedjék! Nagy örömet szerezhetnek páciensüknek, ha az ominózus fogat díszdobozban átadják páciensüknek. Gondoljanak arra, hogy az ilyenkor még számos megmaradt fog milyen sok kihívást tartogat a számukra. Extra szolgáltatásért archiválhatják  kliensük fogait, esetleg segítséget nyújthatnak egy a fogak röntgenképeiből készülő fotóalbumhoz. ( Megjegyzem, osztatlan híve vagyok a „Ne hagyjuk csak úgy ott a fogunkat fogorvosunknál!”-mozgalomnak. Akár büszkén viselhetjük is kihúzott fogainkat nyakláncba, vagy épp karkötőbe fűzve egy-egy jeles napon! A civilizáció jelen állásában a fogápolás kegyeleti kultúrájába ez is belefér. Sőt, ünnepeljünk foghúzáskor, ugyanis garantáltan túléltük egy fogunkat!)
A fog/év mutató tanulmányozása során definiálhatunk egyéb jeles korszakokat. Megfigyelhetünk kerek számokat. Ünnepeljünk bátran! Előfordulhat, hogy fogorvostól hazafele rádöbbenünk, most már háromszor annyi születésnapunk volt, mint fogaink száma jelenleg. Menjünk be nyugodtan kedvenc kocsmánkba, tegyük emlékezetessé az estét!
Ha életünk során kellő figyelemmel voltunk fogaink sorsára, büszkén mutathatjuk meg unokáinknak fog-fotóalbumunkat, esetleg a végén egy pohárban megpihenő alsó-felső protézisünket ábrázoló csendélettel kiegészítve. Anatómiai tanulmányozás céljából kivehető fogsorunkat nyugodtan oda is adhatjuk pár percre a csemetéknek. Helyes, ha játszanak is egy keveset vele, így meggyőződhetnek arról, hogy milyen remek genetikai tulajdonságok hordozói. A csendet megtörheti egy halk felvétel a fogorvosi fúró utánozhatatlan duruzsolásáról.
Harapni jó. Fogfordulóval az egészséges fogakért!
A fogorvosok ajánlásával

2012 április, harmadik díj

Kapcsolódó írások