535. szám Széppróza

A filozófusnő

Szerző:

Decemberi szombat délután a Petőfi híd pesti hídfője négyes-hatos villamosmegálló. A „Fedél Nélkül”-t árulom. Normál decemberi idő. Feltűnik egy jó nagy bunda. Nem hozzám, de felém tart. A bundában nagyon élénken mozog valami. Atyavilág!
– Azt látom, amire gondolok? –szólalok meg önkéntelenül. Hang a bundából, hetykén:
– Igen, azt látja amire gondol. –mosolyog a szája sarkában.
– Heller Ágnes? – még mindig nem hiszem.
– Igen! – mintha kihúzta volna magát, de a hatalmas bunda miatt csak sejtéseim voltak róla, mi történhet belül valójában.
Munkáját nem ismertem ugyan –mi közöm nekem a filozófiához –, de közszerepléseivel, egyéb napilapokban, folyóiratokban föllelt írásaival megfogott. Lenyűgözött a személyisége és  az értelme. Mélyen tisztelem a mai napig. A felismerés, hogy valóban Heller Ágnes társaságában vagyok hatalmába kerített. Még sikerült lepleznem a zavarodottságot. Fel kínáltam a „Fedél Nélkül”-t.
– Nem kérem, de várjon! – benyúlt a bunda mély zsebébe, adott hatvan forintot. Ez így szokott lenni, az emberek fele veszi az újságot, a másik fele csak adakozik. Arra gondoltam van elég olvasni valója. Jóval később, ahogy elmeséltem a találkozót, valaki megállapította:  „Bőkezűnek nem mondanám.”
– Köszönöm – ezzel el is indultam, amit nyomban meg is bántam. Mellettem Heller Ágnes, én meg csak úgy odébb lépek? Visszafordultam, ha pedig így jártam el, hát mondanom kellett valamit, legalább egy sületlenséget. Ezt sikerült:
–Tudtam, hogy kis termetű, de ennyire? – választ nem vártam. – De nőhet még, van hely!
Értetlenül rám nézett. Ajjaj! Futott rajtam végig, Hát ezt is elértem.
– Gondoltam a bundában… – hebegtem.
Fölnevetett! Megnyugodtam egy percre.
Szóba elegyedtünk. Olyan dolgokról beszéltünk, amiről tudtuk, hogyha jön a villamos, úgy is megszakad. Tulajdonképpen cseveghettem Heller Ágnessel! Ezt kapják ki! Ám a szemem sarkából láttam, hogy az áramszedő megjelent a híd túlfelén. Megszakítottam a beszélgetést:
– Most várjuk a villamost!
– Jó! – felelte. Elhallgattunk mindketten, így legalább valami komolyabb témánk is akadt.  

Kapcsolódó írások