450. szám Széppróza

A fedélnélkül terjesztés méltóságot ad

Szerző:

2011. szeptember végén Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette, hogy a rendőrség hathatós fellépése következtében el fognak tűnni az országban a piros lámpáknál „kolduló” emberek. A belügyminiszter megszólalásaiból egyértelműen kiderült, hogy nemcsak a néma kéregetést és a zaklató koldulást mossa össze, de a kéregetést és a Fedél Nélkül terjesztését is.
A belügyminiszter terve több szempontból is sértő s megalázó azokra az újságterjesztőkre, akik a Fedél Nélkül (FN) újságot terjesztik. Először is, a Fedél Nélkül terjesztőknek rendőrségi baleset-megelőzési és KRESZ-oktatáson kell részt venni, hiszen csak így kaphatnak fényképes Kék vagy Piros Terjesztői igazolványt. Jómagam is a piros lámpánál terjesztek immár 13 éve, s még a fényvisszaverő mellényt is viselem, hasonlóan sok terjesztő társamhoz. Én soha nem megyek le a kocsik közé, s így nem igaz, hogy szabálysértést követek el. Volt egy ügyem nekem is, amikor egy rendőrhölgy állítása szerint én koldultam, de győzött az igazság, s a terjesztői szabályzat, miszerint a lapért adott összeg a terjesztőé s ezért ő a lapot köteles átadni. Így sok-sok hónap küzdelem után megnyertem a pert.
Pintér Sándor bejelentése óta már hozzám is többször jöttek a rend őrei, de mivel látják, hogy nem megyek le az úttestre, s nem kopogok, nem zaklatok senkit, igazoltatás után eddig még mindig otthagytak. Ha netán elvisznek, megint perelni fogok. Egy biztos: a motorosrendőr urak azt mondták, hogy a rendőrfőkapitány azt mondta: amíg nem megyünk be az úttestre, terjeszthetünk. Mert mi terjesztők vagyunk, s nem koldusok. Nekem és nagyon sok társamnak is veszélybe kerülhet a megélhetése és lakhatása, ha nem terjeszthetünk többet Fedél Nélkült.
Sokszor kérdezik, hogy de akkor miért nem dolgozunk? Ennek több oka is van. Először is, sokunknak nincsen se lakcíme, se bankkártyája, se folyószámlája, így nem tudnak nekünk fizetést utalni. Ha fekete munkát vállalunk, sok esetben nem fizetnek ki minket. S végül, de nem utolsó sorban jómagam is rokkant vagyok – szét van szakadva a csigolyám –, így ülő munkát nem végezhetek, s 2 kilónál nem emelhetek többet. A 11 év szénlapátolás miatt bármikor tolószékbe kerülhetek. A rokkantnyugdíjam 27 ezer forint.
Egyébként pedig a Fedél Nélkül terjesztés kőkemény munka. Ment már valaki több órát egyhuzamban úgy, hogy nyáron odasüt a nap, és az aszfalt visszanyomja a 40 fokot? Javaslom, aki nem hiszi, próbálja ki csak napi 5 órát 5 napon keresztül.

Kapcsolódó írások