702. szám Beszámoló EKH - programok Első Kézből a Hajléktalanságról

Tudósítás egy nagyszerű csapatról

Szerző:

Az Első Kézből a Hajléktalanságról társasága hosszú hétvégét élvezett, és dolgozott át 2021. június 5-8-ig a Dunakanyarban. Mennyire nagyszerű ez a team? Tessék kérem elképzelni, a tagok fele naponta utazott oda és haza, mert nem rendelkeztek védettségi igazolvánnyal, noha többen is átestek az oltáson, de a flepnit, (igazolványt), még nem kapták meg. Márpedig aki nem védett, annak csak otthon szabad aludnia. 

Szombaton délelőtt utaztunk. Finom ebéddel vártak ránk, amit jó étvággyal fogyasztottunk el. Utána munkához láttunk, a tréningtől kezdetben kicsit féltünk, elvégre a gonosz koronás vírus miatt az iskolák is zárva voltak előttünk is, így kijöttünk a gyakorlatból, és az ember feledékeny lény. Viszont, aki valaha megtanult biciklizni, az sohasem felejti el. Állítólag. Úgy tűnik, igaz a mondás, mert roppant gyorsan belejöttünk a dologba.

Hogy mibe? Bizonyára sokan nem tudják, mit művel az EKH. Elmondom. Tekintettel arra, hogy szép hazánkban a túlnyomó többségnek fogalma sincs a hajléktalanság okairól, a sanyarú sorsba kényszerített emberek életéről, és mindenféle fals információk alapján alkot véleményt róluk, Balog Gyula tizenegy évvel ezelőtt szervezett egy ütőképes csapatot abból a célból, hogy minél tágabb körben ismertesse a valós helyzetet, felvilágosítsa azokat, akik az első kézből jövő információkat mindennél többre tartják. Elsősorban az iskolák, egyetemek ifjúságát célozta meg, remélve, hogy hamarosan változik az általános vélekedés.

Ez a június elejei tréning kiválóan sikerült, mindenki igazán komolyan vette a saját életéről szóló elbeszélést, ami a limitált tizenkettő, tizenöt percbe lett sűrítve. A legfontosabb eseményeket kellett, és kell a jövőben is elmondani, remélhetőleg hamarosan már közönség előtt is, és ott a Dunakanyarban a kollégák, azaz a többi EKH tag elemezte, véleményt mondott az előadásról. Senki sem haragudott meg az építő jellegű észrevételek miatt, sőt, inkább örömmel nyugtázta azokat a kritikákat, amivel a későbbiek során javíthatja, szebbé, jobbá, érthetőbbé teheti mondandóját. Ezenkívül sokat gyakoroltuk a szituációs játékunkat, amihez jöttek újabb ötletek, amit beépíthetünk a jövőben.

Ajándékot is kaptunk a Pécsi Tandem Színháztól. Bacskó Tünde és Fábián Gábor volt oly kedves, és legújabb darabjukat adták elő nekünk, amit mi nagyra értékeltünk. Önmagában is csodálatos előadás lehetne, de ők bevontak bennünket is a játékba, valójában az a darab lényege, hogy a közönség együtt játsszon a színészekkel. (Az interaktív darab A leprikónok átka c. Varró Dániel mesét dolgozza fel, nagyon jó móka felnőtt résztvevőként is, miközben a demokratikus döntéshozatalt gyakorolhatjuk – a szerk.)

Jómagam szörnyen sajnáltam, hogy csupán négy nap állt rendelkezésünkre, kitűnően éreztem magam, és bátran merem állítani, a többieknek is jót tett ez a csodálatos hétvége.

Pollák László

A tréninghétvége a Hajléktalanokért Közalapítvány támogatásával valósulhatott meg. Egy új jelöltet is a közösség tagjává avathattunk és azonnal intenzíven képezhettünk is, Bélát. A hétvégén összesen 15 fővel és 4 önkéntessel dolgoztunk. Minden résztvevőnknek, önkéntesünknek, vendéglátóinknak, támogatónknak nagyon köszönjük a lehetőséget ezúton is!

Kapcsolódó írások