680. szám Sztárinterjú

Máté Bence

Szerző:

Vértelen vadászat

Bemutatjuk Máté Bence természetfotóst

Fedél Nélkül 2020. augusztus 27. 680. szám

Máté Bence kisiskolás korában Pusztaszeren és környékén, homoki erdőkben, pusztákon, nádasokban és tavakban ismerkedett meg a természettel és a fotózással. Első fényképezőgépének árát maga kereste meg. Saját kiskertjében zöldségeket termelt és nyulakat nevelt.
Hamar felfedezte, hogy a madarak, de más állatok is, rejtőzködve élnek. Rájött, hogy csak akkor kerülhet az állatok közelébe, ha önmaga láthatatlanná válik. Álcázott leshelyeket kezdett építeni, ahonnan már lenyűgöző képeket tudott készíteni. Megfigyelései arra sarkallták, hogy ne pusztán leseket építsen, a madarak és más állatok élőhelyeinek közvetlen közelében, hanem ezeket az élőhelyeket bővítse, tökéletesítse is, hogy az állatokat akció közben, a legizgalmasabb pillanatban kaphassa el.
„Próbálok mindent kontrollálni, de bár­mennyire mesterségesek is a körülmények – adott esetben építünk egy szigetet, a lesben ablak van és fűtés, világítunk és etetünk – a madarak mindig önszántukból cselekszenek. Igazán extrém jó jelenetek csak nagyon ritkán adódnak, de mindig szükségem van a technikai csúcsra. A pillanat elkapásához hosszú út vezet, amíg minden a helyére kerül: a fotós, a madár, a fények, a háttér, a perspektíva. Nem elhanyagolható a szerencse faktor sem, és időigényes az etológiai ismeretek megszerzése is.”
Később a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola tanulójaként többször is kiválóan szerepelt a Kitaibel Pál országos természetvédelmi versenyen, saját fotóival illusztrált előadásait többször ítélték a legjobbnak. 2002-ben nyerte el el­ső magyarként a BBC Wildlife Photographer of the Year díját ifjúsági kategóriában. Az ezt követő évek­ben Máté Bence bejárta a vi­lágot, ötvenhat országban fo­tózott és leseket épített Costa Ricában, Brazíliában és Afrikában. Mára legeredményesebb versenyzőként első helyen áll a BBC fotós pályázatának összes ranglistáján, ő az egyetlen, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is megkapta a természetfotósok Oscar-díjaként számon tartott Az év természetfotósa díjat.
2019-ben 20 évnyi fotózás legszebb 623 képéből, melyekkel az évek során 626 díjat nyert el, Máté Bence egy hatalmas kültéri természetfotó-kiállítást hozott létre, 333 négyzetméteren, amit 8 hazai városban több mint 1 millióan láttak, ingyenesen. A megvilágításhoz 70000 darab LED-et használtak és 15 saját tervezésű paravánt építettek. A kiállítás anyagából gyönyörű könyv született, az összes képpel, magyarázatokkal és etológiai ismeretekkel, angolul és magyarul.
„A kiállítás során arra törekedtünk, hogy egyedi látványvilágot hozzunk létre, bármit csinálok, fontos számomra az újszerűségre való törekvés. Szeretek kérdezni, megismerni az embereket is, akikkel találkozom. Hatalmas érték, hogy különbözőek vagyunk, tanulhatunk egymástól.”
Bence egy, a kiállításhoz kapcsolódó előadássorozatot is indított, Vértelen vadászat címmel. Szórakoztatóan meséli el a bemutatott képek készítésének időnként nehéz, sokszor humoros, és mindig izgalmas körülményeit. Előadása során és elképesztő akciófotóin keresztül rápillanthatunk hazánk és a világ csodálatosan gazdag vadvilágára. Sajnos a járvány miatt az előadássorozat megszakadt, de a fotós tovább dolgozik a természetben.
„Egy természetfotós még egy ilyen világjárványt is másképp él meg, hiszen a természetben, meg a lesekben változatlanul figyelheti a környezetet. Ebben az időszakban Bence azon dolgozik, hogy az elmúlt 20 évben, les- és etológiai tekintetben egyaránt elért eredményeit egy lesrendszer létrehozásával tegye elérhetővé a nagyközönség számára is. A lesekből a víz alatt és felett is lehet majd fotózni. Hatalmas feladat, mint minden, amibe belefog, és a végeredmény is látványos lesz. A Budapesti Kongresszusi Központban elmaradt előadást szeptember 12-én tervezzük pótolni.”
Bence különösen fontosnak érzi a gyerekek és a fiatalok érdeklődését, mert így még idejében lehet megértetni velük a természet fontosságát.
A gyerekek számára természetfotós játszóteret tervezett, detektívüveggel, elektromos fűtéssel, madáretetővel, de a leshez mászóka és csúszda is tartozik.
Erdélyi utazásai során – ahol medveleseket épített turisztikai célból – ismerkedett meg Csaba testvérrel és gyermekmentő alapítványával. A szerzetes munkája és életszemlélete nagy hatással volt rá.
Csaba testvér szavaival élve: „Mindenkiből ki lehet szeretni a jót.”
„Ennek pozitív mellékhatásaként a saját magunk élete is jobbá lesz. Harmincéves lettem, míg az életnek ezt a legfontosabb hozzávalóját igazán megértettem, pedig sok mintát láttam már rá korábban is. Tényleg ennyire egyszerű az egész, érdemes kipróbálni.”
Bence fotóin rengeteg izgalmas történet bontakozik ki. Felvételein az állatok akcióban, jellemző viselkedésük közben láthatóak, etológiailag érdekes jelenetekben, különleges fényviszonyokban, extrém perspektívából, hogy mi mindannyian felfigyeljünk arra, milyen egyedi és lenyűgöző ez a bolygó, amit kölcsön kaptunk, és meg kell őriznünk.
A magyarországi nemzeti parkok 2004 óta korlátlanul és térítésmentesen használhatják Bence összes fotóját, természetvédelmi célokra.

Fridrich Piroska
fotó: fotó: Janet Shivo

Ízelítő Máté Bence fotóiból:

Kapcsolódó írások