679. szám Széppróza

Kiterjesztett valóság

Szerző:

Augmented reality

Érdekes téma. Most mindenki azzal jön, hogy ez egy nagy szemű GPS. Meg hogy milyen klassz, mert bármerre nézünk a mobilunk kamerájával, látjuk a mögöttes dolgokat. Mobil applikációk. Mobil manipulációk! Az addig jó, hogy ha ránézek a csillagképekre, látom, hogy mi az elnevezésük. Még az sem kutya, ha a messzeségben feltűnik, feltüntetik nekünk, hogy mennyibe kerül 100 méterrel arrább a vendéglőben egy pacal. Vagy hogy merre van a legközelebbi múzeum. Láthatjuk azt is, merre húzódott a második ukrán front, és mellette diszkréten feltüntetve az ötvenmillió háborús áldozat neve. Játszhatjuk azt, hogy éppen leszállunk a repülőnkkel egy sztrádára. Persze az sem rossz, ha rövidlátóként a kamera a szemüvegem. De itt álljon már meg a menet! Innentől már csak azt fogjuk látni, amit láttatni engednek? Amire applikációt (programot) készítenek? Nem hiszem, hogy pusztán ismeretterjesztési célból találják ki ezeket.

Mert ha beérsz a lakásodba, a mobilod számolja a lépéseidet. Android leskelődik. Szép nagy lakás, és továbbítja az adatokat.

Leteszed a szerkezetet. Az (ő) körbenéz. Chippendale bútorok, családi ezüst, értékes festmény, kaviár vacsorára? És már mennek is az adtok a megfelelő helyre. Ez a kiterjesztett valóság.

Amíg adatokat kapunk, nincs probléma, de amikor mi szolgáltatjuk ezeket, az már gond.

Századunk csodája a mobil. Megkönnyíti a munkánkat. Applikációk segítségével kapcsol be a mosógép. Segít eligazodni a világ dolgaiban. És ha van olyan applikációnk, megismerhetjük a szomszédunk veszekedési szokásait is. Egy új világ tárul elénk. És a mi világunk mások elé.

Javaslom, hogy esténként tegyük egymás mellé a mobilokat. Ők majd eldumcsiznak egymással, mi meg addig élhetjük a saját életünket.

Kapcsolódó írások