675. szám Széppróza

Ugrás a sötétbe

Szerző:

Egy barát esküvőjére

November havában viharos sebességgel terjed, és arat a párok között az esküvő nevű kórság.

Vizsgáljunk meg egy konkrét esetet. András barátom és Orsi házasságot kötnek. Nem nagy ügy. Csak nekik. Lássuk az előzményeket.

Andris számítógépes, tehát stílusos azt mondanom, hogy neki már volt egy házassági béta verziója. Mint tudjuk, a béta verzió olyan szoftver, amin még javítani szoktak. Lett is volna mit. De, ami a lényeg, született egy kis alfa. Attila már 11 éves. Ügyes kis szerkezet.

Véletlenül tudtam meg az esküvője napját. Gondolom, ő is így volt ezzel.
Emlékeimben élénken él még az én esküvőm napja. Szerintem abban a pillanatban, mikor az exnejem megismert, már tudta a dátumot, hogy mikor lesz, csak azt nem, hogy hány órakor van terminus a templomban.

Ne búsulj, András, ez világjelenség!

Csak akkor döntünk mi, ha véletlenül eltaláljuk azt, hogy mit akar ő.
És most kellene jó tanácsok özönével ellátni téged. De, te csak ne aggódj emiatt, én ellátlak.

Használati utasítás az anyóshoz: költözzetek olyan messze tőle, hogy ne tudjon papucsban átjönni. A lakásotokhoz ne adj kulcsot neki. Várd meg, míg ő beadja. Ideje rászoktatnod a fényevésre, hisz innentől a ti örökségeteket pazarolja. Éjjeli étkezéshez ajánld neki a fáradt olajat, mert állítólag az tárolja az éjszakai napsugár energiáját.

Más.

Változni fog a barátaiddal való kapcsolatod is. Aki eddig a barátod volt, azt most úgy fogják hívni, hogy kifogás, vagy alibi. De persze Orsi barátnői is egy sorral előbbre lépnek. Istenem, hogy fogod utálni őket! Mint ő a te barátaidat.

Gondolom, én leszek az első áldozat. Csak akkor kezdj el izgulni, ha új „barátnője” akad.

Esetleg az is gyanús, ha Józsinak szólítja, bár ki tudja. De, ne gondoljunk mindjárt a legrosszabbra.

Ám van egy jó hírem is. Mostantól nem kell annyiszor borotválkozni, hiszen már elkeltél. Persze fokozatosan kell hozzászoktatni asszonykádat.

Orsi, neked van egy rossz hírem.

Valaki rábeszélte az emberedet, hogy ritkábban borotválkozzon. Nehogy megengedd neki! Ne hagyd, hogy elkurvuljon! Tessék csak szépen mindennap borotválkozni!

Általános tanács: Ha este látszólag fáradtan hazaérkezik a párotok, adjatok neki egy pofont. Mindegy, miért adjátok, ő tudni fogja, miért kapta.

Azt hiszem, ennyi elég is.

Ja, még valami. Ha véletlenül változás állna be az esküvői szertartásban, kérlek, értesítsetek.

Konkrétan olyasmire gondolok, hogy a cikkemben szereplő nevekből valamelyiket ki kell cserélni, esetleg mindkettőt. Vagy talán a dátum változik meg sohára.

Persze ezek csak apróságok, nekem a vacsora fontos.

Valaki szólt, hogy ilyenkor kívánni illik valamit. Na nem bánom, kívánom az esküvői tortát is.

Kapcsolódó írások