619. szám Széppróza

SZELLEMI VETÉLKEDŐ (tragi) komédia egy felvonásban

Szerző:

/Szín: Pazarul berendezett TV-stúdió belső, csivitelő fizetőjegyes nézőkkel, műsorvezetővel. Fény, pompa, csillogás, stb…/

Műsorvezető: Kedves nézőink, kedves vendégeink! Szeretettel köszöntöm Önöket az XLTV stúdiójából, a celebpartiról, pontosabban fogalmazva, a parti zárásaként meghirdetett, a hírességek közötti játékos szellemi vetélkedőről láthatnak most élő közvetítést. Három játékosunkat nem kell bemutatnom, hisz a dicsőség eme friss kegyeltjeinek nevét kis hazánkban mindenki ismeri. 1. számú játékosunk a naptárfotózás ikonikus nagyasszonya; 2. számú versenyzőnk a fiatal autodidakta popénekes; 3. számú meghívottunk pedig a tavalyi Való Világ villalakója volt, s mint ilyen, hosszú időre beírta magát a köztudatba.
Mindhármukban közös, hogy egyikük sem rendelkezik felsőfokú végzettséggel, érettségivel, szakmával, de ennek ellenére – kizárólag saját erejükből – ismert, elismert emberek lettek. Most itt, előttünk egy ország nyilvánossága előtt vállalják ezt a játékos szellemi megmérettetést, hisz a hölgyet és a két fiatalembert nem olyan fából faragták, hogy meghátráljanak a kihívások elől. Nagy tapsot nekik!

/Nagy taps. A stúdióban félrehúzódik egy függöny, és a színpadon egy daliás parasztlegény látható, aki jobb kezében egy hatalmas, súlyos farúddal előre mutat. Bal kezében egy táblát tart, melyen az alábbi sorok olvashatók: „Ég a napmelegtől a kopár szik sarja, tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta.”

Műsorvezető: Nos, mindhárom játékosunk mellett egy-egy fekete tábla áll, melyekre krétával fel kell írni válaszaikat, a kérdések sorrendjében. A kérdések pedig a következők:
A. Hogy hívják a legényt? B. Melyik város felé mutat a farúddal? C. Ki írta a költeményt?
/A celebek izgatottan egymásra néznek, aztán sorompóba állnak:/
1. sz. versenyző: /T, T…tudom, hogy T betűvel kezdődik a neve – motyogja mag elé – aztán hosszas gondolkodás után arcvonásai kisimulnak, és a táblára írja/: – Tinódi Lantos Sebestyén
2. sz. versenyző: /habozás nélkül a táblájára vési/: – Hunyadi János
3. sz. versenyző: /átsandít a 2.sz versenyző táblájára, majd felírja/: – Hunyadi Mátyás
Műsorvezető: /összerázkódik/: Hm… érdekes válaszok,… no mindegy, a végén azért pontosítsunk.
Most nézzük a B kérdésre érkező megfejtéseket.
1. sz. versenyző: /B, B…tudom, hogy B betűvel kezdődik – tépelődik – aztán némi hezitálás után felírja/: – Brüsszel
2. sz. versenyző: /habozás nélkül/: – Pilisvörösvár
3. sz. versenyző: /lopva a 2.sz versenyző táblájára pillant, majd felírja/: – Pilisborosjenő
Műsorvezető: /iszik egy pohár vizet és zaklatottnak látszik/: Hm… tulajdonképpen, ha úgy
vesszük, nincsenek is oly messze a helyes válaszoktól… na mindegy, a végén azért pontosítsunk. Nos, nézzük a C kérdést, hisz aki erre helyesen válaszol, döntő lépést tesz a szellemi vetélkedő megnyerése felé.
1. sz. versenyző: /vért izzad: A, A…tudom, hogy A betűvel kezdődik a neve, azt is tudom, hogy már nem él – aztán felírja/: – Abody Béla
2. sz. versenyző: /határozottan/: – Tompa Mihály
3. sz. versenyző: /átpillant a 2.sz versenyző táblájára és felírja/: – Tompa Zoltán
Műsorvezető: /elsápad, de aztán – ha némileg dadogva is – beszélni kezd/: Nos, mivel apró hibák előfordultak, most szeretném ismertetni a helyes válaszokat: Tehát, Toldi Miklós mutat Buda felé a petrencés rúddal; az elbeszélő költeményt Nagyszalonta szülötte, Arany János írta a XIX. században. És most bocsássanak meg nekem egy személyes megjegyzést: nem igazán értem, miért okozott ez a feladvány ily fokú nehézséget hírességeinknek, hisz mint tudjuk, ez a költemény minden régi, minden jelenlegi, és minden eljövendő magyar általános iskolában kötelező tananyag volt, van és lesz.
Bocsássanak meg, de tényleg nem értem! – mondja ismét a műsorvezető, és tördelni kezdi a kezét.
3. sz. játékos: /megvonja a vállát/: Hát, lehet, hogy tanították – ez a Toldi név valahonnan ismerős – de én akkor hiányoztam. Igen, akkor feküdtem tüdőgyulladással kórházban, aztán már nem volt időm pótolni a mulasztottakat. De ez a fazon, ez az Arany, ez tutti, hogy volt… azt hiszem, róla neveztek el egy utcát, meg talán egy metrómegállót is.
Műsorvezető: /a torkához kap, aztán lassan kihátrál a stúdióból, és többé nem is tér vissza./

Némi várakozás után a közönség felállva, vastapssal ünnepli a hírességeket.
A celebek integetnek, aztán mosolyogva gratulálnak egymásnak.
Aztán sötétség, aztán:
          FÜGGÖNY

Kapcsolódó írások