672. szám Beszámoló

Érzékenyítő program a Fazekas Mihály Gimnáziumban 2020.03.02.

Szerző:

A program a Visegrádi Alap támogatásával valósult meg a „No-one should sleep on the street – complex sensitizing campaigns on homelessness in V4 countries” projekt keretében.

Az iskolanapon tartott előadáson 23 diák és két tanárnő vett részt. Az előadáson Balog Gyula moderátorként, Horváth Csilla előadóként, M. Ádám fotósként vett részt. Rajtuk kívül jelen volt a „Melegség és Megismerés” program egy betanulója.

Az előadás első harmadában a moderátor megkérdezte a diákokat a tapasztalataikról, információkat adott és válaszolt az általános kérdésekre. A második részben Csilla és Gyula 15 percben elmondták az élettörténetüket és válaszoltak a személyes kérdésekre. A végén egy 15 mezős szituációs játékba vontak be 12 diákot, akik a hajléktalan ember szerepét kapták, azért, hogy egy-egy szituáción keresztül megtapasztalják a hajléktalanlét nehézségeit. Két csapatra lettek osztva, hogy legyen egy kis versenyszellem. Mindkét csapat tagjai egy frissen hajléktalanná vált ember helyzetében küzdöttek azért, hogy ágyhoz juthassanak. Az aktív diákoknak a moderátorok Fedél Nélkül utcalapot ajándékoztak.

A diákok már rendelkeztek tapasztalatokkal a hajléktalansággal kapcsolatban, sokat kérdeztek. A résztvevők nagyon empatikusak és előítéletmentesek voltak, a játékban pedig bátran és kreatívan vettek részt.

Kapcsolódó írások