650. szám Beszámoló

Első Kézből a Hajléktalanságról

Szerző:

10 éves születésnapját ünnepelte az Első Kézből a Hajléktalanságról (EKH) program, melyen részt vettek a programban önkéntesként dolgozó hajléktalan emberek, a meghívó tanárok, előadók, valamint a programot támogató Menhely Alapítvány munkatársai.

Stílszerűen romkocsmában ünnepeltük a szülinapot. Ezzel az érzékenyítő programmal járunk rendkívüli osztályfőnöki órákat tartani iskolákba. Sikerrel, a Menhely Alapítvány hathatós támogatásával. Ötletgazdája, szervezője Balog Gyula, aki egyúttal az AVM (A Város Mindenkié csoport) aktív résztvevője is volt évekig.

Az évforduló kapcsán egy eseményre szeretnék emlékezni. Az egyik osztályfőnököt olyannyira meghatotta versíró sorstársam élettörténete – aki őszintén elmesélte, hogy lépcsőházban lakik, reklámszatyorba végzi nagydolgát és leköpködték a lakók, – hogy kapásból, zsebből adott fejenként 10-10 ezer Ft-ot.

Egy verses kötettel igyekeztem viszonozni, szerencsére volt nálam. No, nem a Röhrig Géza, az akkor még nem jelent meg, egyébként is haragszom rá, miatta hetérának érzem magam. Miért is nem maradtam az a koszos, büdös, borgőzös utcalakó, hajléktalan? Az aztán az igazi. A többi 80% csak festi magát.

De azóta is hálával gondolok a Tanár úrra – a diákokra, hogy türelemmel végighallgattak, megértettek, reményteli ez a jövőt tekintve. Sok sikert! Sok-sok köszönet az adományozóknak, az évfordulón megjelenteknek, köztük a Menhely Alapítvány igazgatójának, dolgozóinak, a pedagógusoknak és előadótársaimnak. Külön köszönet Szenográdi Rékának.

Jó pihenést felhőtlen nyaralást mindenkinek!

Kapcsolódó írások