640. szám Széppróza

Csillag

Szerző:
Egy jóbarátomnak szeretettel

Minden ember csillag, ami a távoli végtelenből szakadt le. Akár egy nyári reggelen, mikor minden szép és meleg. Megszületni még mindig a legnagyobb csoda, magában rejti az élet kimeríthetetlen teljességét. Pláne, ha valaki ikercsillag, van magából egy másik fele, egy testvér, aki elkísér akkor is, mikor mindenki más lemaradni látszik ezen a nagy tejúton, amit életnek neveznek.

A férfi magas volt, tagadhatatlanul jóképű, bár az évek mély nyomot hagytak az arcán. De sokat megélt. Járt paradicsomi magasságokban és pokoli mélységekben. És jól is emlékszik mindegyikre, kitűnő memóriával. Mégis szelektál, a rosszra egyszerűen ennyit mond: „Leszarom.”

Hosszú pályafutása alatt sikert és kudarcokat halmozott egymásra, de mindig kimászott belőle, ez a szabadsága része volt. Ha a bolt bezárt, minden holmija nélkül lépett tovább. Úgy a házasságból, mint kapcsolatból. Tudta, hogy nem tökéletes, de azért törekedett rá, hogy amit szeret, abban legjobb legyen. Munkájában ezt maradéktalanul elérte. A legjobb munkahelye is csak úgy szűnt meg, hogy felrobbant az épület. Természetesen rajta kívül, mert a szerencse mindig vele volt. Szerencsecsillag, ez is ő.

Mindig újra tudta kezdeni, egy csepp zokszó nélkül, született optimizmusa átvitte a legnagyobb nehézségeken. A házát is elvesztette, miután a haszonélvezetét az élettársára íratta, aki viszont kirakta őt onnan, már a férjével laknak ott. A férfi nem perel, nem is vitatkozik. Csak ennyit mond: „Leszarom.”

Sok időt töltött az utcán, lakott mindenhol: erdők szélén, padokon, nappal a kocsmákban melegedett, persze csak ha jó volt a társaság. Mindig ismert mindenkit, de legalábbis őt ismerték. Humorával bárkit meg tudott ragadni. Kortalan sportos megjelenése, ápoltsága minden körbe bejutást engedett.

Hosszú évekig volt hajléktalan. Közben nyugdíjas is lett, nyugdíját nem volt hova kérnie lakcím híján. A barátok számlájára érkezett a nyugdíja, néhány ruhája is ott volt. Munkája szerencsére mindig volt, szerették a keze nyomát, megbecsült volt mindenhol, mindent rábíztak, bármit meg tudott oldani, bármiben lehetett rá számítani teljes vállszélességgel. Így került egy nagyon elegáns helyre, ahol egyszerűen a mindenes lett.

Az évek gyorsan teltek, míg rátalált egy igazi érzelem. A nő okos volt, művelt, önálló, szabad. A férfi odaköltözött hozzá, és feleségül kérte. Szabadnapjain a férfi felújította a lakást, bevásárolt, főzött, ajándékokat vett az asszonyának. A nő sikerei voltak a legnagyobb boldogsága, büszke volt a nő szépségére, tehetségére.

A csillagok igazi értéke a fénye, amit másokra sugároznak. Ha megtaláltad azt, aki a te csillagod, ne hagyd magára többé. A csillagok nem magányra születnek…

Kapcsolódó írások