640. szám Széppróza

Meteorológusok

Szerző:

Tudomásom szerint mintegy háromezer ember dolgozik ebben a szakmában. Tapasztaljuk, milyen eredményesen. Jól megélnek belőle, tehát sikerágazat. Lássuk egy szakember egy napját!
Vegyük a rövidtávú időjáráselőrejelzést! Reggel – később, mint amikor munkába indulnak az emberek – kipattan a sztármeteorológus szeme. Odaszól a feleségének, aki természetesen nem dolgozik, mert ketten is megélnek a munkájából.
– Anyukám, húzd szét a függönyt, és nézd meg, hány fok van!
– 10 °C a szobain.
– Rendben, és a konyhain?
– Ott is.
– Akkor ez lesz a napi középhőmérséklet. A felhőkkel mi újság?
– Van egy.
– Egy felhő nem csinál nyarat, marad a hideg.
Veszi a telefont, és már diktálja is az előrejelzést:
– Hazánk felett anticiklon vonul át. Általában napos idő várható. Néhány helyen elképzelhető zápor vagy zivatar, de kizárólag csak ott, ahol esik az eső. Napi középhőmérséklet 10 °C körül alakul. Néhol esetleg 30–35 °C lesz, de ez nem tipikus. Összességében, ha az időjárás így marad, akkor nem változik.
Heti időjáráselőrejelzés. A sztár a szokásosnál jóval előbb kel fel. Úgy tíz perccel. Ez már nagy munka.
– Asszony, hány fok van?
– 10 °C a szobain.
– Nézd meg a medencét, ott mi a helyzet!
– Se gólya, se liba.
Veszi a telefont, és már diktálja is:
– A héten hűvösre fordul az időjárás. Az ornitológusok megfigyelései szerint a gólyák csapatai felkészültek a nagy útra. A hét elején, a munkanapokon őszies napsütés várható, a hétvégi szabadnapokon viharosra fordul az időjárás. Átfutó felhőzet, majd visszafutó is. Helyenként csapadékkal, a napos országrészeken száraz marad az eső.
A mester nagy valószínűséggel eltalálja mindig a jövendőt, csak a helymegjelölés nem egészen konkrét. De olvasni, azt tudni kell a sorok közt.
Jobban járnánk persze, ha az összes időjóst elcsapnák a hivatalból. Kettőt azért meg kellene tartani. Az egyik kapkodná a szúnyogokat, a másik pedig etetné a levelibékát.
Hogy miért is írtam mindezt, elmondom.
A minap hallgattam az előrejelzést, mely egész hétre ragyogó napsütést ígért. Komótosan nekiláttam a kocsimosásnak, és mire éppen készen voltam, sűrű cseppekben szakadt az eső. A szomszédom, aki aktív zöldpárti, rosszallóan mondta:
– Látod, tíz liter vizet szennyeztél be kocsimosáshoz.
Szerencsére nem tudta folytatni, mert sietett egy Greenpeacetüntetésre. Tüntettek az atomerőművek mellett. Az állítólag kíméli a környezetet. Kifejezetten környezetbarát. Valóban így van. És mellesleg évi kétmillió köbméter vizet használnak fel a reaktor hűtésére.
Ilyenek a zöldek.
Sötétzöldek.

Kapcsolódó írások