662. szám Beszámoló

Visegrádi 4-ek csúcstalálkozó Budapesten

Szerző:

2019-ben a Menhely Alapítvány társadalmi szemléletformálás témában V 4-es nemzetközi pályázatot nyert. Három nemzetközi partnerrel cserélhetünk tapasztalatokat a helyi szervezetek társadalmi szemléletformáló tevékenységeiről a hajléktalansággal kapcsolatban. A pályázatban gdanszki, pozsonyi és prágai szervezetekkel működünk együtt. Alapvető célunk, hogy megismerjük egymás programjait, a bennük résztvevő érintetteket és elleshessünk új ötleteket egymástól.

A mi csapatunk a Menhely Alapítvány keretein belül működő Fedél Nélkül (FN) utcalap stábja és annak művészeti pályázatának alkotói, valamint a Menhelyhez és az FN-hez szorosan kötődő Első Kézből a Hajléktalanságról (EKH) társadalmi szemléletformáló csoport előadóiból áll.

Első találkozónk a partnerekkel november elején volt Budapesten. Vendégeink Gdansk városából egy több mint 60 városban működő hajléktalanellátó szervezettől, a Towarzystwo Pomocy im. św. Brata Alberta-tól jöttek. Megtisztelt bennünket maga a vezérigazgató, a helyi vezető és egy utcai szociális munkásnő – egyedüli nőként a delegáltak között –, aki a rendőr szakiskolába jár hajléktalanság témájában ismertető előadásokat tartani. (HOPPÁ!!! Ez már nem semmi. Mi már két éve tervezzük, hogy bejussunk a rendőrképző iskolákba az EKH programjainkkal.) Azt is elmondták, hogy mivel Gdanskban elég férőhely van a hajléktalan emberek számára (ezt azért mi fenntartással fogadjuk), ezért azt javasolják a társadalom egyéneinek, hogy ne pénzzel, adománnyal támogassák a rászorulókat, hanem adjanak információt arról, hogyan juthatnak be a szállókra.

A pozsonyi delegáció lényegében egy hajléktalan színház, a Divadlo Bez Domova három tagjából állt. A rendező-igazgató és helyettese, valamint egy előadó – aki magyarul is beszél, valamint ő volt az egyedüli külföldi hajléktalan résztvevő – látogatott el hozzánk. Ők már évek óta szerveznek november végén egy hajléktalan témájú színházi fesztivált, az Error Festivált, melyre idén végre mi is eljutunk. Sőt jövő évben a Cím Nélkül (hajlék-kaland játék) előadással, a Stereo Akt társulattal mi is fellépünk.
A prágai Novy Prostor utcalap pedig két hivatásos szerkesztőjével képviseltette magát. Ez az utcalap 15.000 példányban jelenik meg havonta, majdnem 20 cseh városban, mintegy 120 terjesztő által.

Meglepődtek, hogy nálunk nem fixáras az utcalap, és a tartalmát hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek műveiből állítják össze. Második erős döbbenetük a közmunkabér említésekor ült ki az arcukra. Volt, aki rabszolgabért említett.

Mit is mutattunk be vendégeinknek? Az érkezési nap estéjén a Cím Nélkül előadást nézhették meg az Örkény kamaraszínházában tolmács segítségével. Ebben az előadásban két profi színész mellett az FN egyik szociális munkása és egy hajléktalan ember is szerepel.

A második nap a bemutatkozás és a pályázati megbeszélés után egy gyors lakhatási városi sétával mentünk át a következő helyszínre, ahol pizzázás után bemutattuk az Első Kézből a Hajléktalanságról program interaktív előadását, melyet többségében iskolákban adunk elő. Az értékelésnél kiderült, hogy a szakembereknek ugyan tetszett az előadás, de szívesebben nézték volna kívülről egy diákcsapat reakcióit. Szerintük az előadás nagyon erős volt, és féltették a diákokat az intenzív emocionális hatásoktól.

Harmadik napon egy hajléktalan ember életére szabott városi sétára invitáltuk őket a szemerkélő esőben, amit hősiesen végig tapostak. Nagyon tetszett a résztvevőknek, hogy Dodi, a sétavezető nem csak az életéről, a hajléktalanságról, hanem az épületek történetéről is beszélt. A kiadós munkaebéd után pedig a Szimpla Kert – egyik leghíresebb európai romkocsma – VIP termében mutattuk meg vendégeinknek az Élő Könyvtár iskolai változatát, amit éppenséggel Prágából importáltunk.

A negyedik nap a FN lapot, a szerkesztőségi munkát és a munkába bevont hajléktalan embereket és feladataikat mutattuk be.

A három nap folyamán az FN önkéntesei tolmácsoltak a magyar hajléktalan emberek és a vendég szakemberek között. Köszönjük a segítségüket! Nélkülük nem tudtuk volna meg azokat az információkat, melyeket beépíthetünk a további fejlődésünk érdekében a programjainkba.

Legközelebb mi megyünk Prágába. Ígérjük, arról is beszámolunk!

Balog Gyula
Ormódi József (Dodi)
Takács Attila

Kapcsolódó írások