497. szám Széppróza

Sebészolimpia (horror)18 éven felülieknek

Szerző:

(Ajánlom traumatológus barátomnak, dr. Székeli Sándornak, aki a közelmúltban a jobb bokámon végzett jelentős átalakítást, miközben jelentősen megemelte a színesfém piacon az ázsiómat.)

Jó estét, jó szurkolást!
Köszöntöm önöket a huszadik sebész olimpiai játékokon.
Amint Önök is jól látják, egy hatágyas műtőt pásztáz a kamera. A hat műtőasztalon hat kiváló sebész és csapataik lelkesen dolgoznak feladatukon, miszerint kétszer negyvenöt perc alatt kell pácienseikből kialakítaniuk egy virágállványt.
Harmadik napja folyik az ádáz tusa a hat asztalon. A verseny könyörtelen, a hat indulóból mindig csak az első három jut a következő fordulóba. A páciensek tusája (a halál tusa) időnként hetekre is elhúzódik, de minimum a szigorú zsűrizést (másként: pontozó bírókat) túl kell élniük. A pontozás alapjait a szigorú szabálykönyvben fektették le. Külön pontozzák a funkciót, esetünkben például mennyire állja meg a páciens a műtét után, mint virágállvány a helyét.  Hány virágot rakhatunk rá, lehet-e locsolni, milyen stabil stb. Hátrány például, ha tud járni. (Ki látott már mozgó virágállványt?) A másik alapvető szempont az esztétika, a harmónia. A páciens túlélési esélyit most nem firtatják, a már említett minimum feltételen túl.
Itt már a verseny során majdnem mindegyik (az első fordulóban volt néhány erőnyerő) versenyző negyedszer áll műtőasztalhoz. Ez már az elődöntő, a legjobb döntőt műt holnap, a vetélytársa a délutáni hatosból kerül ki. A két második a bronz szikéért vív közvetlen a döntő előtt. Óriási csatákat láthattunk már eddig is, nem csak az első vérig.
Minden alkalommal a küzdelmet megelőző percekben kapják meg a versenyzők a  feladatot, sorsolással a negyvenkét variációból, most a virágállvány felé fordult Furtuna.. Csak szemléltetésként néhány lehetőség a kalapból: rácsos tartó, hintaszék, könyvespolc, TV állvány, szobalétra, éjjeli szekrény, óriás szamovár, kerekes kút, kutyaól stb.
Nagyon izgalmasan alakult az elmúlt olimpia döntője, melynek győztese az orosz fenomén adjunktus most épp a hármas asztalnál dolgozik. Ha jól látom páciense bal karjából épp most alakított ki egy spirális szerkezeti elemet a virágállványhoz. (Régóta tudjuk, hogy csavaros az észjárása. Aha, a páciens tenyerére fogják rakni a virágcserepet!) Nos, a legutóbbi döntőben fekvőrendőrt kellett kialakítania kliensükből amerikai ellenfelével egyetemben. Az amerikai a kilencven perc után az esztétikai szempontok alapján fölényes győzelmet várt. De a pontozók terhelési tesztet kértek, amit az orosz páciense, avagy új keletű fekvő rendőre könnyedén kihevert (kifeküdt). Sajnos az amerikai alkotása nem bírta kiheverni a bruttó ötvenöt tonnás járművet, kifeküdt. Hiába volt a kamion csurig épp újraélesztővel, speciel ez lett a veszte. (Ugye, a jóból is megárt a sok.) Az amerikai doki erre a versenyre már el sem jött. Pedig az orosz került dopping gyanúba még az EB-n. Vérszemet kapott. Sokáig bizonytalan volt, hogy asztalhoz állhat-e az olimpián. De tisztázta magát, a homokszóró miatt volt az egész.
De térjünk vissza a jelenhez. Azt hiszem, sokan cserélnének a hatos asztal páciensével. Gyönyörű ugyanis az dán altató orvosnő. Megér egy virágállványt vele elaludni, ébredni! A „beteg” valóban édesen alszik, még a nyelve is kilóg. Ha tudná, hogy kocka feje lett és az lesz a virágállvány talpa?
Hol tart a verseny?
Már a szünet után vagyunk, az első vágások óta hatvanöt perc telt. Az első asztalnál a neves osztrák ortopédsebész határozott vonalakkal dolgozik, mint mindig. Érdekesség, hogy a „beteg” nyelve a bal fülén lóg ki. A jobb fülét fektetve a feje búbjára varrták, állítólag így több esővizet bír begyűjteni a virágok javára. További érdekesség, hogy minden bizonnyal az alany mindkét segge partjára is kerül virágcserép. 
A kettes asztalon a lengyel baleseti sebész vág, nem csak jó pofát. Kellemes meglepetés már eddig is honfitársai számára, hogy ilyen messzire vágta-varrta-csavarozta magát. A kompozíció érdekessége az akrobatikus elemek, mint a nyakba akasztott bal láb. Kár azért a bevágásért a köldök fölött. Nem hiszem, hogy ez a produkció, legalábbis az eddigiek alapján, elég lesz a döntőhöz.
Időközben a hármas asztalnál már a páciens minden végtagja spirális. Látványos elem, méltó egy címvédőhöz. Sokat javult az orosz a művészi összhatásban, a statikában pedig, mint tudjuk már, nagyon erős. Az eddig mutatottak esélyeshez méltóak.
A négyes asztalnál a spanyolok. Tipikus latin szépség a műtősnő. Még a páciens fülén is fülhallgató, akit az egész csapat időnként körbe is táncol. A virág állványt a lágy, könnyed vonalak, inkább ívek jellemzik. Úgy látom, hogy a bal lábból hajtogatott körív az állvány alapja. Pillanatnyilag szerintem a spanyol vezet, de még a hajrá hátravan.
Az ötös asztalnál a kanadai csapat. Juharlevéllel takarják el a takargatni valót, hazafias. A juhar levél úgy látom máshol is feltűnik. Feltűnően jól szegecsel is a doki. Érdekes még a két szegletes váll. Mintha időzavarban lennének. Nem tudom megmondani, hogy ez mire lesz elég.
Úgy látom, hogy a hatos meseszép altató orvosnője is elpilledt egy pillanatra, de már fönn van. A szintén nagyon csinos műtősnő minden szabad pillanatába matyó mintát hímez különböző helyekre a betegen. A baleseti sebésznek nagyon tetszik a dolog. Randit kér a verseny után. Úgy néz ki bejön a dolog. A doki elégedetten mosolyog három lábujjal a kezében, egyelőre csak annyit tud, hogy majd új helyre varrja őket. Egy már biztos, hogy a páciens az orrán fog egyensúlyozni egy igen ritka cserepes kaktuszt. A dánok titkos fegyvere az öntrágyázógép, amit már majdnem be is építettek. Ezt a csapatot sokan tartják esélyesnek az arany szikére.
Délután áll asztalhoz a hazai fiú. Bármi lehet. Szerencsére a rendező jogán szereplő kubikus talicska még benn van a kalapban, abban állítólag verhetetlen. Sokan vitáznak, parázzon vagy ne parázzon. Hát, nem tudom. Szerintem már meg szokta, ne most változtasson! Különben is, a páciens elég zsírosnak látszott a próbavágások során.
Hajrá Józsikám! Vágj neki bátran, majd összevarrják!
Most visszakapcsolunk a stúdióba, a déli krónika következik. Sajnos csúszással kezdődött a verseny, kifutottunk az időből. A dánok reklamáltak a zsűrinél a start előtt, mert a spanyol betegnek már a műtét előtt hiányzott a gyűrűs ujja a bal kezéről. De a zsűri nem ítélte helyzeti előnynek az állapotot.
A hírek végén újra jelentkezünk, számításaink szerint már kihirdetik a győztest, addig locsolják meg a virágokat a virágállványukon, de ne menjenek messzire.


2013 május
külön díj

Kapcsolódó írások