383. szám Riport

Retro-Reggae party

Szerző:

A raszta-szív harmadszor segít

A történet 2007-ben kezdődött, egy londoni Equal konferencián vettem részt, ahol is egy jamaikai származású hajléktalan, Donovan kezembe nyomott egy Empress Ayeola cd-t. „Ezt hallgasd meg barátom” – mondta az összetéveszthetetlen karibi akcentusával. Ott nem tudtam lejátszani, de itthon az első dolgom volt a cd-lejátszóba berakni az ajándékot, amit aztán pontosan két hónapig nem tudtam megunni. Azóta is gyakran hallgatom. Természetesen egyből felvettem a kapcsolatot Empress Ayeolával, aki szívesen fogadott otthonában egy interjú erejéig. A klasszikust idézve: „This is a beginning of a beautiful friendship.”
A következő év májusában Empress Ayeola egy fergeteges, sajnos, kis nézőszámot vonzó koncertet adott a Corvintetőn. A különlegesség azonban nem a koncerten volt, hanem, hogy az előadó zenéit – úttörő módon hazánkban először – a fiatal, ám annál inkább tehetséges reggae-zenekar, a Knotty Headz játszotta. A történet idén egy újabb fejezethez ért.
Amikor Knotty Headz második születésnapja alkalmából megkeresett, hogy egy újabb koncertet szeretne adni „Fire Mama”-val közösen, épp a harmadik jótékonysági party előkészítésén dolgoztunk. A Menhely Alapítvány is keresi a lehetőségeket, hogy munkáját minél több emberrel megismertesse és akár támogatókat is találjon. Többek között ezért is,  az Alapítvány úgy gondolta, hogy a nemes célt támogatni érdemes, és nevét adta a rendezvényhez is. Hozzáteszem, ez is úttörő vállalkozásnak számít ma Magyarországon. Ilyen koncerteket általában neves sportcégek, cigarettapapírgyártók és forgalmazók, esetleg rádiók szoktak támogatni.
Empress és Kenny (ő Empress menedzsere) szerettek volna elhozni egy fiatal, tehetséget is, Jah Mirikle-t,  aki végül  vízumproblémái miatt lemondta a koncertet. Helyette Wayne Lyrics – 1989 óta reggaeben tevékeny – érkezett hozzánk. Szoros egyeztetések után Empress Ayeola és Kenny ez év február 22-én szálltak le Ferihegyen, és egyenesen – egy kis autós segédlettel – elindultak szállásuk felé, amelyet nagy munkák árán – kb. 20 órás takarítás – tettem rendbe. Az a megtiszteltetés ért ugyanis, hogy saját albérletemben szállásoltam el vendégeinket. Mivel hithű rastákról van szó, egy kicsit féltem, hogy az általunk szegényes körülményeknek hívott retro lakás (kb. 1950-60-as években épült és berendezett) mennyire fog megfelelni vendégeinknek. Szerencsére semmi probléma nem merült fel. A retro életérzés egyébként végigkísérte vendégeink itt tartózkodását.
A tavalyi évben Práter utcai nappali melegedőnk, egy adomány Skodával (Skoda 120) lett gazdagabb. A hidegre való tekintettel a szocialista államok remekműve szállította művészeinket, próbára téve a vezetők türelmét és tudását, amely már ennél korszerűbb járműveken edződött. „Betsie” – Jamaikában így hívják a 20 évesnél idősebb autókat – hamar belopta vendégeink szívébe magát. Ezzel mentünk interjúkra és próbákra is. Egy hét intenzív próba után, elérkezett a várva várt péntek: 2009.02.27.  
A Gödör szép lassan megtelt érdeklődő emberekkel, Alapítványunk dolgozói, önkéntesei, akik pluszügyeletet vállaltak a Kürt utca éjjeli nyitvatartásából, ingyen juthattak be a koncertre, amúgy is sok ismerőst köszönthettünk a látogató vendégek között. Lyrics egyszerűen fittyet hányva az előre megbeszéltekre – amúgy spontán – hirtelen a színpadon termett, amint meghallotta a Stalag riddimet és rákezdett, még csak lehetőséget sem adva az őt felkonferáló mc-knek: Ninának és Morzsának. A felkonferálás csúszott egy órát, amikor is az est fővendégén volt a sor, hogy bemutassa milyen az igényes roots muzsika. Empress szokásához híven, mezítláb és hihetetlen energiával szórakoztatta a nagyérdeműt. A Knotty Headz-es srácok 2.5 órát zenéltek megállás nélkül, és őket nem más követte mint az Irie Maffia, akik meglepetésre őrületes rockkoncertet adtak. A bulinak hajnali 3-kor még nem volt vége, hiszen ahogy a koncertek előtt, utána is  magyar reggae DJ-k, soundsystemek pörgették a lemezeket hajnalig. Az estét JahFar, Sun és Captain Midnite kezdte, majd a koncertek után a SoundSistaz folytatta, tőlük a Gimmeshot képviseletében Mr. Skunk és MC Morzsa vette át és vitte tovább a partit. Sajnos idő hiányában a meghívott DJ-k egy része, Bomboleee és I-ration nem vehette ki részét a fergeteges jugglingból, tőlük ezúton is szeretnék bocsánatot kérni. Ez alkalommal nem lehetett panasz, sem hangulatra sem nézőszámra, 500 fizető vendégünk volt, a nulszaldós végeredményhez hiányzott még 100 fő. Sebaj, legközelebb ez is összejön.
A szervezők szeretnék megköszönni a sok segítséget a következő személyeknek:
– Kajtár Verának, Szabó Áginak  és Horváth Csillának (nélkülük a Vajda 3 csomagmegőrző nem tudott volna működni ebben az 1 hétben)
– Susinak és Bomboleee-nak a sofőrségért és minden földi jóért
– Aknai Zoltánnak és a Práternek „Betsiért”
– Nagy Brigittának és a Tarha Teamnek a helyi segítségért
– A hetedik kerületi utcásoknak az adományok és a perselyek elszállításáért
– A Gödörnek a helyért
– A Knotty Headz-nek a próbákon tanúsított türelemért és kitartásért.
– A Fedél Nélkülnek a reklámért és a zenészeknek adott polokért.

Mindenkinek, aki eljött, vagy valamilyen formában hozzátett ehhez a partihoz.

Kapcsolódó írások