357. szám Széppróza

Példa

Szerző:

Nekem ne mondja meg senki, hogy hogyan éljek, mit tegyek! Tudom én, hogy mi a jó nekem. Ugye, sokaknak ismerős ez a kijelentés? Valóban mindig mindent tudunk, ráadásul jól tudunk? Akkor miért van annyi kisiklott, elromlott élet, kapcsolat, konfliktus?
Azt se mondják meg, mit ne tegyünk, mert rögtön megkeressük a kiskaput, amin keresztül kijátszhatjuk a tiltásokat.
Mégis, mi az a módszer, lehetőség, amire nem ugrunk ellenségesen? Azt hiszem, én megtapasztaltam az ehhez vezető legjobb utat. Ismerek olyan embert, aki nem akarja leélni helyettem az életem, nem akar problémáimra, élethelyzeteimre sablonokat ráhúzni, nem is tilt semmit, de úgy él, hogy nem akar takargatni semmit, nem szegi meg a törvényt, nem bánt meg senkit. Egyszerre bölcs és humoros, együtt érző és kritikus. Ilyen módon elém éli a követendő példát. Biztos vagyok benne, hogy nem rajongással szereti kivétel nélkül az őt körülvevőket, de a bajba jutottakat szelektálás nélkül segíti a tőle telhető módokon. Nem a protekciósoknak, szimpatizánsoknak adja tudását, idejét, szeretetét, segítségét, hanem kivétel nélkül a rászorulóknak. És kinek nincs szüksége ebben a rohanó, ingerült világban egy olyan valakire, aki megáll egy kedves szóra, egy mosolyra?
Szándékosan nem írtam le, hogy ki ő, mert nem az a célom, hogy kirakatba tegyem, hanem az, hogy jó néhányan hozzá hasonló módon, ne diktatórikus módszerekkel vezényelni akarják a mások életét, hanem a sajátjukat követendő példaként elénk tárni. Biztos vagyok abban is, hogy a kiegyensúlyozott, jó szándékú, szeretetteljes embereket szívesebben fogadja el a környezete, mint az állandóan negatív kritikát árasztókat. Ha mindig csak a hibáinkat dörgölik az orrunk alá, borzasztó érzés, viszont ha magunk vesszük észre, mert a másik máshogyan és jobban teszi a dolgokat, rájövünk tévedéseinkre és korrigálhatjuk azokat. Így az életszemléletünk is, az életvitelünk is megváltozhat, ráadásul egy csomó feszültséget, nézeteltérést elkerülhetünk.
Én megtapasztaltam mindezeket, és ha tovább adom, sem leszek szegényebb tőle. Ha viszont valaki megpróbálja és ő is így látja, többen is gazdagabbak lehetünk.

Kapcsolódó írások