394. szám Riport

Miért ellenzem a Wall Streetnek nyújtott kisegítő csomagot

Szerző:

Housing for all!
Miért ellenzem a Wall Streetnek nyújtott pénzügyi kisegítőcsomagot?
Avagy miért támogatom a Wall Street kisegítése elleni tüntetéseket?*
Jean Rice*

Amerika jelenlegi uralkodó osztálya a tömegek feletti uralmát az „oszd meg és uralkodj” elv segítségével tartja fenn. Abraham Lincoln fejezte ezt ki ki a legjobban, amikor azt mondta: „Egy nemzet nem létezhet félig rabszolgaként, félig szabadként”.
Ez a nemzet nem boldogulhat ma, amikor a tömegek a szabadpiaci gazdasági elmélet szeszélyeinek vannak kitéve, amit az ún. Láthatatlan Kéz irányít, miközben az elit folyamatosan profitál John Maynard Keynes gazdasági elméletéből, amely szerint az állam beavatkozására van szükség ahhoz, hogy újra beindítsanak a piac tökéletlensége miatt nehéz helyzetbe került gazdaságokat.
Mi a Picture the Homeless-nél része kívánunk lenni annak az egyre növekvő mozgalomnak, amely kimondja: Elegünk van a kettős mércéből, amely a jóléti reform ürügyén eltörli a különböző gyermekjóléti juttatásokat, miközben hatalmas adócsökkentést tesz lehetővé az ország leggazdagabbjai számára.
Azt mondják, hogy nincs pénz a Dr. Martin Luther King által elindított „Szegény Emberek Kampányának” folytatására vagy Lyndon B. Johnson elnök „Szegénységellenes Háborújára”, miközben mindig találunk pénzt arra, hogy illegális háborút pénzeljünk, amely valami olyasmin alapul, amit „Megelőző Csapásnak” hívnak, egy olyan elképzelésen, amelyet a konzervatív agytröszt, a Manhattan Institute talált fel, és amit hazugságokba csomagolva eladtak az amerikai embereknek. Találunk forrást arra, hogy rekordszámú amerikai testvérünket börtönözzük be, de nem találunk forrást arra, hogy minőségi oktatást biztosítsunk a fiataloknak, akik a jövőnket jelentik. Kérdezem, miért van az, hogy rekord számú embert tudunk a börtönökben elszállásolni, de nem találunk arra forrást és politikai akaratot, hogy bebörtönzésük után ugyanezeket az állampolgárokat a szürke börtönfalakon kívül is elhelyezzük?
Néhány közgazdász úgy véli, hogy bizonyos szintű munkanélküliség szükséges ahhoz, hogy az infláció mértékét alacsonyan tartsuk; én úgy vélem, hogy a foglalkoztatás jövedelmet teremt az emberek számára, vagyis fogyasztói dollárokat, ez ösztönzi a termelést, ami pedig adók formájában visszaszivárog az államhoz. Ez szerintem az igazi LESZIVÁRGÁSI FOLYAMAT !
Mi a Picture The Homelessnél hiszünk a részvételi demokráciában, az állampolgári részvételen alapuló egyeztetésekben és gyűlésekben. Élén állunk annak a mozgósításnak, amelynek célja, hogy újrarendezze félrevezetett nemzetünk prioritásait a közjó érdekében, és elinduljon egy igazságosabb és egyenlőségen alapuló társadalom felé.

A szerző a Picture the Homeless
vezető testületének tagja

*A cikk eredetileg a NewYork-i Picture the Homeless (Képzeld el a hajléktalanokat) blogján 2008. szeptember 25-én jelent meg.
Elérési hely: http://picturethehomeless.org/blog/trackback/49
(Fordította Udvarhelyi Éva Tessza)

Kapcsolódó írások