516. szám Széppróza

Helyzetkép

Szerző:

Frankó minden. A városka neve is A dinamikusan fejlődő település kapujától balra találjuk a bedőlt svájci frankhitelesek népszerű temetkezési helyét, ahol a fejfákon a halálos dózis árfolyama és az illetékes bank jelzáloga található.
A Depresszió sugárútra lépve hangulatos ingyenkonyhákból krumplistészta illata csavargatja orrunkat. Jobbra-balra kisebb utcák: THM köz, Kamatláb sor, Lejárat utca stb..   Úton-útfélen napos csirke. A városka Főterén az alapító Orbán Viktor lovas szobra, előtte a minden bizonnyal az őt ihlető Zsuzsi-Rozi alakja, aki minden csirke anyja. Jobb tenyerén nyújtja főnöke felé egy 15 napot megélt csirkematuzsálem mellszobrát, baljával csirkecombot majszol. Fölemelő.
Bankfiók nincs, a kísérletező bankok hivatalát rögtön felgyújtják.
Egyébként a közbiztonság jó, nincs mit ellopni. Jellemzően még a prostituáltak is kerülik a környéket. Egy a frankhitelnek is bedőlt lotyó gumibabákat kölcsönöz ugyan, de rosszul megy a bolt. A rendőrök teljes erővel tudnak a 24 órában ügyelő végrehajtók biztonságára koncentrálni. Rendkívül hatékonyak, körülményeik ideálisak. Ha betekintünk néhány lakásba, meggyőződhetünk kifinomult ízlésükről is. A városkában egyelőre munka alig, az utcaseprőkhöz nehezebb bekerülni, mint a parlamentbe.
Az épületek jó állapotban vannak, naná, kivétel nélkül svájci frank alapúak.
A  bedőlt 180-asok az elithez tartoznak.  Klubjuk van a Főtéren, a falon egy aranykeretes svájci frank, amit még állítólag 180 Ft-ért vettek. Külön kasztot alkotnak a százmilliónál többel tartozók, nekik saját utca is jutott.
Önkéntes közgazdász hallgatók sora előre készít családfákat, hogy megbecsüljék, hányadik generációban érkezik meg a hitel lejárata.  A remény hal meg utoljára.
Elég volt, indulnánk.
Kifele nem megy busz.
Frankón nincs kijárat!

Kapcsolódó írások