570. szám Széppróza

Hazám, hazám…

Szerző:

Olvastam valahol, hogy 2012-ben hetvenezer lakos felejtette itthon a hazáját. A fene érti ezt, hisz megy itt minden, mint az ágyba csapás! A 3175 magyar településből tehát harmincvalahány megszűnt.
Naná, hogy pang az ingatlanpiac, hiszen építeni sem kell, és évente harmincezer felesleges lakás keletkezik! Ugyanakkor munkahelyteremtő is, mert szükség lesz vagy kétezer új közvetítőre. Arról nem beszélve, hogy megüresedik hetvenezer álláshely.
Kik ezek az emberek, akik talmi csillogásért itt hagynak bennünket?
Orvosok? Érthető, hisz más országokban tovább kísérletezhetnek a betegekkel, mert ott hat évvel magasabb az átlagéletkor. Ez szakmai elkötelezettség. Azt suttogják, a pénz miatt mennek el. Egy csudát! Annyi a kedvezményük, hogy se szeri, se száma. Például szinte ingyen járnak kórházba.
Pályakezdő fiatalok? Nekik aztán semmi okuk elmenni. Nem elég jó, hogy a szüleik eltartják őket? Mi kell még ezeknek?
Szakmunkások? Érthetetlen, hisz betegre keresik magukat. Talán ezért is indulnak az orvosok után.
Középkorúak? Nekik már mindenük megvan. Netán a lakásukat akarják eladni, hogy a gyerekeiknek legyen miből élniük itthon? Á, ez csak ürügy! Valójában az ifjúkori kalandvágyukat akarják kiélni.
Munkanélküliek? Ej, kérem, ez állhatatlanság! Türelem, az idő mindent megold. Annyi eszük sincs, hogy kicsit számoljanak. Évente hetvenezer dolgozó távozik külföldre, és százharmincezer meghal. Két év múlva már lesz állásuk.
A hajléktalanok meg maradjanak a fenekükön! Ki tartja rendben a szelektívhulladék-iparágat, ha ők is elmennek? No, és azt sem akarhatják, hogy a rendőrök munka nélkül maradjanak!

Világéletemben szerettem a hazámat, de vannak dolgok, amik távolról sokkal vonzóbbak. Nem rossz az, ha úgy ébred az ember, hogy van pénz a zsebében, pedig jóllakott, megtankolt, kifizette a rezsit, és most tért vissza a nyaralásból.

Kapcsolódó írások