Beszámoló

Előadás 2.: Čisté zviera – Pure Animal/Tiszta állat

Szerző:

Dátum: 2020. február 12.

Hely: Palace Pisztory, Štefánikova 25, 811 04 Pozsony

Résztvevők száma: személyzet – 3 fő, hajléktalan és más hátrányos helyzetben lévő színészek és színésznők – 12 fő, látogatók – 50 fő

Rövid leírás:

„Pure Animal/Tiszta állat”
színpadi olvasás

Rövid leírás:

Színpadi olvasás Uršuľa Kovalyk „Pure Animal/Tiszta állat” című könyvének novelláiból, amelyek fényt vetnek a nagyvárosi életben élő, idősödő nők belső konfliktusaira. Ebben az előadásban egy varázslatos világba repítenek el, ahol egy idős asszony eldöntötte, hogy kitakarítja gyönyörű, fából készült könyvtárát.

Leírás:

Az olvasás fontos része a felnőttkorban történő tanulásnak. Fejleszti a szókincset, aktiválja az agyműködést, fejleszti a koncentrációs képességet, serkenti a fantáziát, és tanít. A Divadlo bez domova adta ki Uršuľa Kovalyk novellákból álló, „Pure Animal” (Tiszta állat) című könyvét. A 15 történet mindegyike egy-egy társadalmi témát dolgoz fel, mint a természetrombolás a nagyvárosban, az időskor, a társadalmi kirekesztés különböző formái, vagy az emberek közötti erőszak növekedése. A történetek olyan világokban vezetnek végig, mint az idősödő nők, a bukott anyák, vagy a klimaxon keresztül menő írók élete.

Mit csinál egy koldus, akinek ellopták a kedvenc parkját? Hogy néz ki egy palacsintakutya? Milyen lakást akar kibérelni egy külföldi? Miért üvölt egy „tiszta állat”? Mindannyiunkban ott szunnyad a vadon. Felébreszt alvás közben. Nem csupán ezt találjuk még a könyvet magát olvasva (mely csak szlovák nyelven elérhető).

“Utálom az irodalmi előadásokat”, suttogta Erna a busz vizes ablakának. Utálja az irodalmi eseményeket. Amikor egy közönség előtt olvassa fel az írásait, ugyanaz az érzés kapja el, mint amikor a nőgyógyásznál van. Remeg, és a hideg izzadtság bökdösi a ruháját, és hónalját. Piros foltok jelennek meg az arcán. Próbál elvonatkoztatni a körülötte levő dolgokról, hogy a leírt mondatokra tudjon koncentrálni. Azt gondolta, hogy idővel tud majd szerezni egy picinyke magabiztosságot, de ahogy elkezdi hangosan felolvasni az első pár mondatot, a szokásos belső folyamatok újból beindulnak.

Valahol itt kezdődjük el a színpadi felolvasást, melyben a két történetet ismerhetünk meg.

A Divadlo bez domova egy közösségi színház, a színészek és színésznők mind hajléktalanok, testi fogyatékkal élők, vagy más, hátrányos helyzetű emberek.

Rendezte: Uršuľa Kovalyk, Patrik Krebs
Színpadi mozgás koordinátor: Tomáš Kubiš
Zene: Oskar Rózsa
Jelenet- és jelmeztervező: Eva Matkuliaková
Előadta: a Divadlo bez domova színészei

Kapcsolódó írások