685. szám Beszámoló

Érzékenyítő program a Terézvárosi Kereskedelmi Szakgimnáziumban 2020.09.02.

Szerző:

A program a Visegrádi Alap támogatásával valósult meg a „No-one should sleep on the street – complex sensitizing campaigns on homelessness in V4 countries” projekt keretében.

A Terézvárosi Kereskedelmi Szakgimnáziumban eddig már 14 alkalommal tartottunk a hajléktalanság témájában érzékenyítő előadást. A tanár, akivel eddig is együttműködtünk most arra kért bennünket, hogy ebben a témakörben szeptember 2-4 alatt 18 tanórára kössünk le egy 20 fős osztályt.

Szeptember 2-ára – az első napra – egy általános Élő Könyvtárat szerveztünk meg. 7 élő könyvvel és egy moderátorral mentünk a városligeti padokhoz. Ezt a helyszínt a fertőzésveszély csökkentése miatt találtuk ki. Végül 19 diák és a tanár jelent meg. A könyveink címei az alábbiak voltak:

  • Alkoholista
  • Köztéri hajléktalan
  • Meleg
  • Szállós hajléktalan
  • Transznemű
  • Vak hajléktalan /ketten megosztva/

A diákok a meleg és transz könyvek hallatán megijedtek, mert még nem rendelkeztek ilyen irányú tapasztalattal. De jól látszik ebből az akcióból is, hogy ha lehetőséget teremtünk az ismeretlen megismerésére, akkor az emberek a félelmeiket legyőzve tapasztalatokat szerezhetnek számukra idegen témákban. Végül 6-6 diák vett részt a meleg és transz élő könyvvel való beszélgetésben, így az utolsó körben az alkoholista és a szállós hajléktalant már nem volt kinek kikölcsönöznie.

A moderátor bevezetője után szétszéledve megkezdődött az élő könyvek “olvasása” – az interaktív beszélgetés – 4X40 percben. A diákok végig aktivak, tisztelettudók és érdeklődőek voltak. Az osztály kimagaslóan jól viselkedett az eddigi iskolai tapasztalatainkhoz képest. Bár a 4. beszélgetésre már kezdtek elfáradni. Az Élő Könyvek is nagyon jól érezték magukat a kellemes légkörben az aktív diákokkal. Az EKH program pedig 4 újoncot tudott beavatni az élő könyv műfajába.

Kapcsolódó írások