Visegrád

Partnereink

Szerző:

A projektet a Menhely Alapítvány koordinálja. Az Alapítvány alapértéke, hogy minden embernek alapvető joga van ahhoz, hogy mind jogilag, mind fizikailag, mind társas kapcsolataiban – biztonságban érezhesse magát egy helyen: egy lakásban, egy településen, egy hazában.

Célunk, hogy ez a lehetőség valóban mindenki számára elérhetővé váljon, ettől a lehetőségtől senki ne legyen megfosztva. A Menhely Alapítvány 1989-ben jött létre Budapesten az első olyan független, világi szervezetként, mely a fedél nélkül lévő, hajléktalan, otthontalan emberek helyzetének megváltoztatása, az ilyen helyzetbe kerültek segítése, ezeknek a helyzeteknek a megakadályozása, enyhítése érdekében működik. Az Alapítvány a FEANTSA (Hajléktalan-ellátó Szervezetek Európai Hálózata) tagja.

Tevékenységeink széles skálán mozognak, nagy hangsúlyt fektetünk a társadalmi érzékenyítő programokra és a hajléktalanságot megtapasztalt emberek megerősítésére: ennek érdekében utcalapot működtetünk, művészeti tevékenységeket, rendhagyó osztályfőnöki órákat, városi sétákat, interaktív színházi előadást, élő könyvtárat, stb. szervezünk. A projekt segítségével a partnerek megoszthatják a társadalmi érzékenyítés területén szerzett tapasztalataikat egymással, illetve meglévő tevékenységük tárháza tovább gazdagodik.

A Fedél Nélkül utcalapot kéthetente 6-8000 példányban adjuk ki. A Fedél Nélkül az INSP, azaz az Utcalapok Nemzetközi Hálózatának tagja. Első Kézből a Hajléktalanságról elnevezésű komplex, társadalmi érzékenyítő programunk immár 10 éve működik. Ide tartoznak a középiskolások számára szervezett rendhagyó osztályfőnöki órák, a CÍM NÉLKÜL hajlék-kaland-játék c. interaktív színházi előadás, az Első Kézből a Hajléktalanságról klub és képzés hajléktalan tapasztalati szakértők számára, a rendhagyó városi séták, valamint az élő könyvtár és a közösségi vacsora alkalmak.

A Saint Brother Alberts Aid Society Department egy gdanski hajléktalanellátó civil szervezet, amely az észak-lengyelországi pomerániai régióban működik. 1989-ben alakult Gdansk legrégebbi civil szervezeteként. Célja a kirekesztett társdalmi csoportok integrációját elősegíteni. Nagy hangsúlyt fektetnek a munkaerőpiaci reintegrációra, számos szociális és kulturális workshopot szerveznek, szállást, szociális támogatást nyújtanak, utcai szociális munkát és kutatásokat végeznek. Emellett munkanélküliek számára reintegrációs központot és, társadalmi vállalkozást működtetnek, társadalmi kampányokat indítanak,  tanulmányokat írnak, stb. A szervezet a FEANTSA (Hajléktalan-ellátó Szervezetek Európai Hálózata) tagja. Széleskörű tevékenységeik és tapasztalataik gazdagítják a partnerséget.

A Divaldo Bez Domova’s (Otthontalan Színház) a marginalizált csoportokkal foglalkozik, mindezt a színház, előadóművészet, tánc és ének eredeti és kreatív alkalmazásával. A szervezetet 2006-ban alapították Pozsonyban. Az Otthontalan Színház olyan társadalmi témáknak kínál teret, amiket az általános művészeti szcéna figyelmen kívül hagy. A szociális és művészeti területek ötvözésével küzd a marginalizált csoportokkal szembeni sztereotípiák ellen. A színészek között vannak hajléktalanok, mozgáskorlátozottak, hátrányos helyzetű közösségek tagjai, szociális munkások, profi színészek és bárki, aki érdeklődik a színház iránt. Az Otthontalan Színház közös alkotási folyamatban való jártassága és a fesztiválszervezési tapasztalatai nagyban erősítik partnerségünket.

A Novy Prostor (Új Tér) elnevezésű prágai utcalap 20 éves múltra tekint vissza. Kéthetente 14 ezer példányban kel el Csehország 7 városában, 120 terjesztő segítségével. Az újság az INSP, azaz az Utcalapok Nemzetközi Hálózatának tagja. A terjesztők számára rengeteg kreatív és művészeti tevékenységet szerveznek: hajléktalan színház, workshopok, képzések, alkotói munka az újságnál, stb. A Novy Prostor nagy szakértelemmel bír a hajléktalan emberek és a többségi társadalom közötti kapcsolat kialakításában.

 

Kapcsolódó írások