760. szám Hírek Visegrád Beszámoló

# Picture it!

Szerző:
fotó: Nadeje archive

2022-ben újra támogatást nyertünk az International Visegrad Fundtól egy kreatív projekt megvalósításához. A „Picture It!” projekt célja a társadalom érzékenyítése, az előítéletek csökkentése és egy befogadóbb társadalom építése. Célunk, hogy a hajléktalanságot megtapasztalt emberek bemutathassák, ők hogyan látják a várost, ahol élnek, melyek a kedvenc helyeik, hol szeretnek időt tölteni.

A projektet a Menhely Alapítványon kívül három partnerszervezet valósítja meg. Szlovákiából a Divadlo bez domova, Lengyelországból a Teatr Baza és Csehországból a Nadeje. A projekt folyamán kiadunk egy 13 képet tartalmazó 2024-es naptárat és egy körülbelül 50 képet tartalmazó fotóalbumot. A fotóalbum megjelenésével egyidőben kiállítást szervezünk a beérkezett alkotásokból, melynek hivatalos megnyitójára 2023. október végén kerül sor. 

Az elmúlt hónapokban partnerszervezeteinkkel együttműködve kiválasztásra kerültek azok az otthontalan emberek, akik részt kívántak venni a projektben. A szervezetek megkerestek olyan elismert fotós szakembereket, akik szívesen vállaltak szerepet a projektben, tapasztalataik megosztásával, fotós workshop tartásával vagy a képek zsűrizésében. A fotós workshopok alatt a résztvevők megismerhették a kamerák működését, a különböző fotós témákat, technikákat. 

Ezek után minden résztvevő kézhez kapott egy fényképezőgépet és elkezdődhetett a projekt egyik legizgalmasabb része, maga a fotózás. A résztvevőknek több hetük volt a képek elkészítésére. Július végén, augusztus elején a kamerák visszakerültek hozzánk, így az azokban rejlő filmtekercseket végre előhívathattuk. A négy partnerszervezettől végül 73 kamera érkezett vissza, melyekről több, mint 2000 kép került előhívásra/digitalizálásra. A 13 tagból álló nemzetközi zsűri jelenleg még dolgozik a képek kiválasztásán, így annak eredményéről egy következő cikkben tudunk majd hírt adni.

International Visegrad Fund- 22220199
Picture it! – Our streets, our stories – Photo project for people
without homes in V4 countries

Kapcsolódó írások