Fedél Nélkül Könyvek

Csöbörből vödörbe

Szerző:

Válogatás a Hajléktalan Humorfesztivál legjobb írásaiból

A kötet a 2012. évben Selmeczi Tibor védnöksége alatt meghirdetett Hajléktalan Humorfesztiválra érkezett írásokat tartalmazza. Mintegy harminc szerző félszáz, jórészt prózai munkáit mutatja be.

Előszó

Hogy ez a könyv megjelenhetett, köszönet érte a Jóistennek, aki, ha nem pihent volna meg a hetedik napon, hanem kijavította volna az apróbb hibákat, ma nem lenne hajléktalan, és ez a könyv se jöhetett volna létre.
Kepe Róbertnek és a Fedél Nélkül utcalap újság munkatársainak, akik a Menhely Alapítvány jóvoltából a hajléktalan humorfesztivál szervezői voltak, köszönet a színészeknek, akik gázsijukról lemondva a verseny döntőjén felléptek, köszönet a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete által működtetett AHA színpad művészeinek és vezetőjüknek, Füsti Molnár Sándornak, Fecskének, akik megtanulták és eljátszották a legjobb pályázati anyagokat.
Köszönet Galambos Tibornak, a Fészek klub igazgatójának, aki rendelkezésünkre bocsátotta színháztermét, legelső támogatónknak, Pataky Potyók Dániel operaénekesnek, aki május 22-i koncertjének teljes bevételét felajánlotta a díjazott alkotók számára.
Köszönet Klapka György üzletembernek, aki biztosította ennek a könyvnek a megjelenését, végezetül nekem is köszönet, hogy ezt a sok embert be tudtam lelkesíteni!

És akkor még nem beszéltem a zsűriről, hiszen Nádas Györggyel, Varga Ferenc Józseffel hármasban olvastuk át, elemeztük a temérdek pályamunkát.

„Én 20 évi humorizálás után lehet, hogy most fogok igazán sokat tanulni. Nekem eddig az jelentette a világvégét, ha nem úgy sikerült valami a szakmámban, ahogy vártam. Most olyan emberek fognak jókedvet és remélhetőleg gondolatokat ébreszteni, akikről azt hihetnénk, hogy semmi reményt nem látnak. Azt hiszem, a világon ők a legerősebb emberek, mert nem félnek semmitől, és szembe mernek nézni az élettel.” – mondta a pályázat meghirdetésekor Varga Ferenc József.

A zsűri másik tagja (és csak azért nem elnöke mert túlságosan jószívű), Nádas György így nyilatkozott a pályázat meghirdetésekor a sajtótájékoztatón:

–  Tavaly év végén magam is mély gödörbe kerültem, amióta a nagy autót elvitte a kiscica (egy bankot képviselve), többször is eszembe jutott, amikor kéregető hajléktalannal találkoztam, nehogy kollégák legyünk hamarosan. Mióta csatlakoztam e kezdeményezéshez, úgy gondolok rájuk, hogy kollégák vannak közöttük is!

Végezetül köszönet az olvasónak, aki csak megvette ezt a könyvet. Pedig akár maga is pályázhatott volna. Hiszen a kiírásban azt hirdettük meg, hogy pályázhat minden fedélnélküli, pályázhat mindenki, aki volt fedélnélküli, és az is, aki csak lesz!

Selmeczi Tibor

Kiadó: Menhely Alapítvány

Oldalszám: 100

Megjelenés: 2013.

Méret: 148 mm x 210 mm

Kötés: Kartonborított, ragasztott

ISBN: 978-963-08-7657-5

Sorozat: Fedél Nélkül könyvek 1. ISSN 2631-1879

Ajánlott fogyasztói ára: elfogyott

A megjelenést támogatta: Klapka György (1928-2017).

Kapcsolódó írások