A Mi Kis Családunk

Akó Tícián

Szerző:

terjesztő, szerző, Első Kézből a Hajléktalanságból c. érzékenyítő program résztvevője, szerkesztőségben dolgozó munkatárs

Fedél Nélkül 2016. szeptember 08. 578. szám

Kulturális táplálék

Hajléktalan pályafutásom kezdetén gyakran ebédeltem a Vöröskeresztnél, és ott több Fedél Nélkül árust megismertem, akiknek jól ment, így én is utána jártam a dolognak. Több okból szeretem csinálni ezt a munkát. Először is jó helyen dolgozom, jelentős jövedelem kiegészítést ad, hogy fenn tudjam tartani a lakhatásom. Továbbá vannak törzsvásárlóim, akikkel nagyon jó kapcsolatot építettem ki. Ha már akár egy napig valami közbejön, és nem megyek ki, érdeklődnek, hogy beteg voltam-e. Nagyon sok sikerélményem is van, hagy említsek egyet.

Kint állok minap az újsággal, és odajön egy hölgy, vesz tőlem egy újságot, elteszi. Majd visszajön, és azt mondja: „Csak azért jöttem vissza, hogy elmondjam, olyan kedves volt a kis unokámmal, azóta is beszélgetünk magáról, minden alkalommal eszembe jut, amikor itt elmegyek.”

És ez egy nagyon jó élmény volt.

Fontos, hogy itt egy közösségre is leltem. Szerzője is vagyok a lapnak, Akó Tícián néven prózákat írok, interjúkat készítek, és a többi szerzővel olykor felolvasásokra kapunk meghívást. Részt veszek minden Nyitott Szerkesztőségi Ülésen is, és interjú ötleteimet rendre elfogadják, így beszélgettem már pl. Bödőcs Tiborral, Váncsa Istvánnal és Horkai Zoltán „Farkasemberrel”. A vevőim értékelik, ha saját írásom szerepel a lapban. Előadó vagyok az Első Kézből a Hajléktalanságról – Rendhagyó Osztályfőnöki Óra című érzékenyítő programban, és az is nagyon sok élményt ad. A diákok nagyon nyitottak, sokat kérdeznek, igazi örömforrás.

Fontos dolog, hogy kulturális táplálékhoz is jusson az ember – egykor újságíróként végeztem, ill. kultúrházaknál is dolgoztam egyébként –, és ez nekem itt több módon is adott.

Sok emberrel találkozom, beszélgetek velük, és bizony sokszor én vidítok fel másokat akár az írásaim, akár beszélgetés által. Mert én itt egész jól érzem magam a bőrömben.

fotó: Gombai Gellért

terjesztői szám: 2099

terjesztő: 2014 óta

terjesztési helyszín:


Kapcsolódó írások