469. szám Interjú

“Tollak vagyunk a Nagy Forgatókönyvíró kezében” – beszélgetés Simon Andrással

Szerző:


Mit mond önnek az, hogy „hajléktalan”?
A hajléktalan az az ember, akinek nincs hova lehajtania a fejét, akinek nincs hova hazatérnie. Nincs védelem, nincs fedél a feje felett. Bár elszomorító, hogy milyen nagy a fizikai értelemben vett hajléktalanság, az az érzésem, hogy a lelki értelemben vett hajléktalanság sokkal  nagyobb tömegeket érint. Ezt a lelki hajléktalanságot már megrajzoltam több grafikámon is. Őszintén elszomorít, ha a városban járva lépten-nyomon koldusokat és hajléktalanokat látok. Ezért is jó, hogy a Fedél Nélkül megkeresett, mert így közelebbről megismerhetem ezeknek a nehéz sorsú felebarátaimnak az életét. Szerény lehetőségeim alapján talán segíthetek is valamit.

Értelmezhető-e a „lakhatáshoz való jog”, és meg tudná-e ezt rajzolni?
Grafikusként, amolyan botcsinálta művészként a „lakhatáshoz való jog” fogalma és annak grafikai ábrázolása  eddig nem tartozott  az érdeklődésem homlokterébe. Ezt a fogalmat a jogászok mesternyelvén könnyebb körülírni, mint egyszerű vonalakkal ábrázolni.

Véleményem szerint ön is tud segíteni – volna-e olyan felajánlható könyve, faképe, CD-je, stb., melyet az újságban megjelenő keresztrejtvény helyes megfejtői között sorsolhatna ki a szerkesztőség?
Igen. Szívesen felajánlok pár grafikai nyomatot, könyvet és apróbb tárgyat a helyes megfejtők részére.

Volna-e olyan, az újságban pályázó amatőr alkotók jutalmazására-elismerésére felajánlható alkotása, melyet a pályázat harmadik-negyedik helyezettje kaphatna meg?
Igen, erre a célra is szívesen ajánlok fel a galériám választékából.

Készítene-e direkt árverezésre szánt nagyobb értékű művet, melynek bevételét a Fedél Nélkül lap szerkesztősége kapna meg?
Inkább már a meglévő képekből tenném meg a felajánlásomat.

Vállalna-e közös kiállítást a Fedél nélkül alkotóival, például a Budapesti Művelődési Központban, vagy más helyszínen?
Igen.

A honlapján, a grafikák kategória felsorolása között található a „jogászoknak” alcím –  a hajléktalansággal kapcsolatban tudna-e „üzenni” a művészet nyelvén a  jogászoknak? Értem most elsősorban a Város Mindenkié érdekvédelmi csoport önkéntes jogászait, de akár a parlamentben ülők számára is?
Kegyelemnek alávetett ember vagyok. Ha az ihlet megérkezik, ígérem, nem fogok ellenállni.

Művészeti albuma kizárólag az Ön Várfok utcai galériájában kapható. Tervezi kártyanaptár készítését, gondolkodik már a jövő évi asztalinaptár motívumain?
Igen, tervezem kártyanaptár kiadását és már gondolkodom a jövő évi asztali naptár  grafikáin és szövegein is.

Falinaptár is sikeres lenne véleményem szerint, a 2013-as naptárt talán szentelhetné ennek a típusnak?
Az én vevőköröm elsősorban az asztali naptárt használja, ezért nem tervezem falinaptár készítését.

Apropó, 2013. Mond Önnek valamit a maja naptárnak tulajdonított hír: a 2012 végére jósolt világvége?
Engem nem a világ vége, hanem a saját végem érdekel. Születésem óta minden nap erre készülök és biztos, hogy nem fogom elszalasztani.

A Biblia is előrejelzi a változást, nekünk híveknek mégsem a megsemmisülést jelenti. Megrajzolható, hogy mit is jelent a várva-várt megváltás?
Sajnos erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Ha szeretnék magabiztosnak látszani, akkor biztos rávágnám, hogy nem, hiszen a megváltás értelmezése és az ahhoz való szellemi, lelki hozzáállás nagyon szubjektív. Mindenkinél más és más. Mindenki megrajzolhatja a számára hiteles verziót.

Van Szabadulás és van Győzelem című képe.  Tudna-e a fedél nélkül élő honfitársaink számára szabadulás-győzelem tárgyában biztató grafikát rajzolni?
Nem merek rá ígéretet tenni. Szívből remélem, hogy a már meglévő grafikáimból is tudnak erőt meríteni.

Köszönöm az interjút!
Nagyon szívesen!

Kormányos


Kapcsolódó írások