560. szám Interjú

Bejgli, lencse, szerencse – Váncsa István évvégéje

Szerző:

Ízesen beszél, tájszólását megőrizte, hiszen Biharnagybajomban született l949-ben. Újságíró, de nem csak úgy. Tájékozott – nem is kevéssé  – a buddhizmusban, okkultizmusban és az informatikában. Meg  sok mindenben. Jelenleg az Élet es Irodalom főszerkesztőhelyettese, a Számítástechnika cimű  folyóirat munkatarsa is. Sokan jó humoráról ismerik,  rendszeresen publikál a Hócipőben, gyakori vendég a Heti Hetes című tévéműsorban. Egyik kedvenc  tevékenysége a főzés, ezzel kapcsolatban kérdezzük az ünnepek előtt.
 
Karácsonykor hányan ülik körül az ünnepi asztalt? Ki szokott főzni?

Régen voltunk egypáran az asztal körül, mostanra viszont egy kicsiny, de annál válogatottabb társaság maradt. Hogy egészen pontos legyek, ketten vagyunk. Ami viszont bő negyven éve változatlan, az az, hogy én főzök. Karácsonykor is, szilveszterkor is, húsvétkor is, mindig.

Hagyományos ételsor készül, vagy esetleg szerepel az étlapon olyan különlegesség, minta karácsonyi polip? (Váncsa István szakácskönyve. Ezeregy recept, Vince kiadó, 2OO3., 183 l.)

Régen megvolt a tradicionális karácsonyesti, karácsony első napi, karácsony másodnapi menü, amihez ragaszkodtam, már csak azért is, mert jó, ha a kaotikus mindennapokban biztos fogódzók akadnak. Karácsony este például évtizedeken át mindig harcsafilé volt ikrás savanyú káposztával. Nemcsak azért, mert megszoktuk, hanem azért is, mert roppant jóízű. Receptje az első szakácskönyvemben olvasható.

Mi a véleménye a beigliről?

Ugyanaz, amit az előző kérdésre válaszoltam. Legyenek az életünkben biztos pontok. Ha karácsony, akkor bejgli. Más kérdés, hogy bejgli nemcsak a határainkon belül fordul elő, hanem például Olaszországban is. A most megjelent könyvemben (Lakoma, második kötet) olvasható a bejgli sarlatán módra (torta cerretana di Natale) című umbriai recept. Elképesztően finom.

Térjünk át a szilveszterre. Mit vacsorázzunk? Egyetért azzal, hogy hal és baromfi kizárva?

Szilveszterre lencsét, nem kérdés. Aki lencsét eszik szilveszterkor, annak a következő évben sok pénze lesz. Ugyan az én esetemben ez még sohasem vált be, ettől függetlenül a lencséhez ragaszkodom. Ez minden, amit a család gazdasági fellendülése érdekében meg tudok tenni, tehát megteszem. Nyilván most se fog bejönni, de rajtam ne múljon.

Van egy jó korhelyleves receptje? Kérjük, ossza meg velünk!

A korhelylevesről azt tartják, elmulasztja a másnaposságot. Több évtizeden át folytatott kísérleteim alapján egy valamit teljes biztonsággal állíthatok. Nem mulasztja el. Egyébként a korhelyleves francia étel, eredeti nevén soupe a la choucroute, a következő könyvemben, amely a francia konyháról fog szólni, lesznek receptjei. Most azért nem adok egyet se, mert még nem válogattam ki a legjobbakat.

Gondolt már arra, hogy egyszer vendéglőt nyit?

Gondoltam, de azonnal el is hessegettem magamtól ezt az ötletet.

Végezetül boldog új esztendőt kívánok! Mit gondol, jobb lesz, mint a tavalyi?

Naná, hogy jobb lesz. Csak hinni kell benne nagyon.

Kapcsolódó írások