440. szám Beszámoló

Népsziget takarítása Föld napja alkalmából

Szerző:

Bizonyára sokaknak ismerős a kép: szakadt ruhájú, torzonborz alak hulladék-újrahasznosítást végez. Kartonpapírból hálófülkét készít, eldobott sörösdobozokat gyűjt, félig elszívott csikkekre vadászik az utcán. Az utcán, ami a hajléktalanok lakóhelye. A fentiek fényében már egyáltalán nem meglepő tény, hogy a Népszigeten található „ISOLA” hajléktalanszálló lakói aktívan – és meglehetős sikerrel – vették ki részüket a szigeten tartott szemétgyűjtési akcióból.

A Magyarországi Föld Egyesület által szervezett, a Léthatáron Alapítvány „ISOLA” Éjjeli Menedékhelyének munkatársaival közösen koordinált civil kezdeményezés keretében a „ISOLA” és a RÉS Alapítvány Női Éjjeli Menedékhelyének lakói illetve a szigetre betévedő, egyszeri hobók együtt gyűjtötték a szemetet a környezettudatos, többgyermekes családokkal, a kutyasétáltatókkal és a megalkuvást nem ismerő zöldmozgalmárokkal. A hajléktalanok közt eleinte kis zavart okozott, hogy higiéniai okokból gumikesztyűt kellett húzni, és az eldobott csikkeket nem zsebre, hanem szemeteszsákba illett tenni. Az építőipari segédmunka öreg veteránjai pedig azt kifogásolták, hogy a szálló munkatársai által biztosított védőitalok, nevezetesen: tea, kávé illetve málnaszörp, nem tartalmaztak a munka elvégzéséhez szükséges megfelelő alkoholmennyiséget. Miután tisztázódott a kérdés (No para, no pia!), megkezdődhetett az érdemi munka.

A szemétszedés nem feltétlenül az a tevékenység, amit az ember hétvégén, szabadidejében, jókedvűen végez. Hogy mégis több százan, vidám hangulatban dolgoztak a szigeten, talán nem is csak a kellemes tavaszi időnek, és a hosszúra nyúlt tél után lassan éledező természet pozitív hatásának tudható be. Szemétgyűjtés közben, ha időlegesen is, de megszűnnek a társadalmi különbségek, így szokványos volt a kép, hogy a terepjáró- és nyaralótulajdonos vállalkozó együtt rakja a konténert a hétpróbás trógerrel, miközben az építőipart érintő válságról értekeznek. Kutyasétáltató nénik dicsérték a hajléktalan hölgyek szorgos munkáját, zöld aktivisták cseréltek eszmét a hulladékfeldolgozásban jártas szállólakó szakikkal.

A munka hatékonyságát a tervszerűség is fokozta. A néhány fős csapatok a sziget déli részéről – ahol a szálló is található – módszeresen haladtak északi irányba, miközben mások a már összegyűlt zsákokat pakolták teherautóra, konténerbe. Egy kijelölt rész megtisztítása után, a szálló udvarán történt egyeztetést követően, jöhetett az újabb feladat. Ezalatt az „ISOLA” egyfajta civil közösségi térré alakult, ott lett a „bázis”. Ebben nem kis része volt annak, hogy két bográcsban, nagyjából száz főre elegendő gulyás rotyogott vidáman (a RÉS Alapítvány által szállított hozzávalókból), természetesen a hajléktalan-ellátásban dolgozó szociális munkások és klienseik közös főzőcskéjének eredményeként. Ha nem is kimondottan update étel, de hát a szemétszedés sem a hagyományos fitness-kategória.
A kemény munka után pedig következett a jól megérdemelt kései ebéd, aztán a lötyögés. Ebben aztán végképp megszűntek a szociális és egyéb különbségek: mindenki jóllakottan terpeszkedett a napsütésben. És amikor a Föld Egyesület tagjaival együtt megjelent két amerikai lány is, akik magyarul egy kukkot sem értettek, erre eléjük toppant az egyik lakó, és folyékony angolsággal társalogni kezdett velük, akkor egy pillanatra úgy tűnt, hogy a Népsziget kicsit megemelkedett, és mintha a Világ is megváltozott volna egy pillanatra.Ez idő alatt a Népszigetért Mozgalom szervezésében a KSI evezőstelep sportolói csinosítgatták telepüket a lelkes fiatalokkal. A másik oldalon pedig, az ISOLA kertjében, készült a szorgos munkásoknak a jól megérdemelt gulyás. Közben több érdeklődő betért megnézni az intézményt, és dicsérő ódákat zengtek azokról az ügyes lakókról, akik szorgos hangyaként, szabadidejüket feláldozva végezték e nemes feladatot.
Az akcióban közel 300 ember vett részt. Az „ISOLA” és a „RÉS” önkéntesei 40-60 fő részvételével segédkeztek abban, hogy a Népsziget megszabaduljon a szeméttől. Ezek az emberek közösen több száz zsákot töltöttek meg hulladékkal, közel 40 m3 szeméttől tisztították meg a Népszigetet április közepén.

 

Kapcsolódó írások