482. szám Interjú

Elektronikus Test-Zene – Beszélgetés 2rt+TB-vel és Igor 404-vel

Szerző:

Az Escalator egy a 80-as évek évek végétől működő, egy budapesti testvérpár által alapított zenekar, aminek stílusa EBM (Electronic Body Music), azaz magyarul Elektronikus Test-zene: korábbi elektronikus zenék, punk és indusztriál hatása jellemző rá. A 90-es években már többször a televízióban is szerepeltek, a Szív TV-ben saját műsoruk is volt, emiatt talán derenghet azoknak is valami, akik nem rajongói a zenekarnak.
A két tag, 2rt+TB és Igor404 nem csak egy zenekart alkot, hanem egy komplett tudományos-fantasztikus világnézetet épített maga köré. Egy a közeli jövőben lévő, érzelemmentes, robotok által irányított, meglehetősen rideg világot. Ez odáig jutott, hogy I.R.A.M (Intelligens Robot és Android Mozgalom) néven mozgalmat alapítottak, ami egy idő után már párttá alakult, melynek olyan nem teljesen e világi, de mára már a hírek alapján mégiscsak valóssá váló ügyei voltak, mint az Androidok jogainak védelme.
A zenekar az utóbbi években már nem csak Magyarországon, hanem más országokban, leginkább Németországban is koncertezik és elismert, az interjút is egy lipcsei EBM fesztiválon készítettem velük. Az idősebbik fivér, Igor404, már előre szólt, hogy valószínűleg öccse fog többet beszélni, ő azt jobban szeret, jobban is megy neki, de végül talán a legfontosabbakat mégis Igor404 mondta.
Lássuk:

Utolsó albumotok 2011-ben, az előtti pedig 1994-ben jelent meg. Bár koncert volt néhány, de mit is csináltatok ennyi ideig?
2rt+TB: Most mondhatnánk sok minden dolgot, az az igazság, hogy kerestük azokat az impulzusokat, információkat, amik inspirálnak egy új albumra. Ha őszinte akarok lenni, azt mondom, hogy nem tudtunk egy olyan anyagot csinálni, ami aktuális vagy éppen túllép az aktualitáson, olyat ami új. Erre nekünk idő kell. Sose rohantunk, hogy minden évben kiadjunk egy albumot, mert hogy az kötelező. Ugyanígy vagyunk az új albummal is, ha minden igaz megjelenik már február, március környékén, de ha nem, – éppen mondjuk masterelés miatt –, akkor nem.
Angol és német nyelvű szövegek már az első demókazettákon is voltak. Mi ennek az oka?
2rt+TB: Hát nyilván olyasmi oka lehetett, hogy jobban hangozzon. Néhol izgalmasabb, ha berakunk angol, német vagy talán oroszul egy-egy szövegfoszlányt. Azt gondolom, hogy a könnyűzene az sajnos nem a magyar nyelvé.
Vannak nagyon jó magyar szövegek, nem arról van szó. Szeretünk mi rengeteg jó magyar rockzenét, például a Beatrice-t én nagyon szeretem, meg szerintem az Igor is nagyon szeretni. Annak nagyon jó szövegei vannak, de valamikor fárasztó a magyar szöveg.
Az I.R.A.M mennyire volt komolyan gondolt dolog, mi volt az ideológia mögötte?
2rt+TB: Kitaláltuk ezt a fogalmat, gondolkodásmódot, ezt a lehetséges jövőbeli formulát. Nyilván ketten, öten, tízen csak vicc, de ha magát a lehetőséget, vagy a gondolkodásformát más is magáénak érzi, akkor ebből lehet nagyobb valami. Persze, nem kell olyan következtetéseket levonni, hogy ez egy politikai párt vagy akármilyen valódi mozgalom lenne, ez egy gondolkodásmód.
A tudomány alakulását mennyire figyelitek, vagy számotokra csak sci-fiként fontos?
2rt+TB: A tudomány egy nagyon sokrétű dolog, persze sci-fiként mindig izgalmasan hangzik. Viszont azt vettem észre, hogy abból amit mi megírtunk a 90-es években, – amire sokan azt hitték ez csak egy vicces valami, vagy tényleg csak viccből írtuk– , nagyon sok minden visszaköszön a mostani technikában. Nem mondom, hogy jövőbe látunk, csak azt mondom, hogy beigazolódnak a feltevéseink.
Legutóbb azt olvastam, hogy egy emberjogi szervezet  betiltaná az emberi beavatkozás nélkül működő fegyvereket.
2rt+TB: Azt gondolom, hogy az ilyet nem lehet betiltani, ez magától születik és magától működik. Ez nem azon múlik, hogy betiltják, vagy írnak egy petíciót, hogy szeretnék betiltani. De például valóban nem lehet tudni, hogy ki a felelős érte, ha hibázik az eszköz. Egy biztos, a gépek nem felelősek érte.
Ekkor néhány másodpercre elgondolkodtam, mit is szerettem volna kérdezni. Majd az eddig hallgató Igor404 menti meg a helyzetet:
Igor 404: Én mondjuk együtt érzek a hajléktalanokkal. Ha milliárdos lennék akkor építtetnék ezeknek az embereknek egy épületet vagy bárhogy próbálnám segíteni a sorsukat. Őket sajnálom a legjobban.
2rt-TB: Igen, de azt könnyű mondani, hogy együtt érzek velük, de ettől még nem lesz melegebb.
Igor 404: Én ha megyek a városban és ha van nálam mindig adok nekik pénzt.  Bárki utcára kerülhet, elég egy betegség
2rt-TB: Elég ha elválik a feleség.
Igor 404: Igen, főleg ez szokott lenni, a család. Na mindegy, csak ezt akartam, beszélhetünk itt robotokról – csillog-villog meg minden, de írd csak le: Én, Igor404 azt mondom, hogy maximálisan együtt érzek a hajléktalanokkal.
Köszönöm szépen, még kérdeznem sem kellett. Hol van nagyobb rajongótábor Magyarországon vagy külföldön?
2rt-TB: Én azt mondom az interneten, bár ez lehet hogy viccesen hangzik. Magyarországon nem tudom… Ott kevés a promóció.
Majd ekkor egy szervező szakítja meg a beszélgetést: „Entschuldigung, das brauche ich ausgefüllt von euch” Két-három lapos formanyomtatványt nyújtott 2rt-TB felé, ők máris egyezkednek, hogy rendben, fél órán belül leadják, kinek-hova, továbbiak. Közben Igor404 világosít fel, hogy mi is ez a nagyon fontos kitöltendő dokumentum.
Igor404: Precízek  a németek a jogvédelemmel is, leírjuk a számok címét, majd ők leadják a szerzői jogi hivatalnak. Magyarországon nem nagyon van ilyen. Be fogják fizetni a hivatal felé a számok jogdíját, pedig a kutya nem ellenőrzi őket. Precízek, hát látod, hogy a németek a piroson sem mennek át. A lemezlovas is leírja ugyanúgy, hogy miket játszik. Kifognak csengetni simán pár száz eurót.
Minden tiszta. Teszem fel a következő kérdés kettejüknek, majd amire már ismét 2rt-TB válaszol.
Tényleg, az utolsó albumnak, a tavalyinak is volt kiadója?
2rt-TB: Igen, egy olasz, nápolyi kiadó, a neve Elektro Kommando.  Van egy folyamatos szerződés: ha az ember kiakar adni egy CD-t akkor van egy úgynevezett folyamat, ami azt jelenti, hogy ők az elsők akiknek meg kell mutatnunk az anyagot. Így reményeink szerint az új album esetén is ugyanez a kiadó marad.
Gondoltátok 24 éve hogy még mindig csinálni fogjátok?
2rt-TB: Ez olyan mint a bélyeggyűjtés, ha az ember elkezdi, akkor csinálja, aztán egyszer, ha megunja majd dobja ki az albumokat?  Nem, ezt mi komolyan gondoljuk. Most vagyok X éves, csináljuk valóban 24 éve, nem tudom elképzelni, hogy valaha azt mondom, hogy vége, adunk egy búcsúkoncertet, meg majd talán egy harmadikat. 
Igor404: Amíg élünk addig lesz.  Húsz év múlva is lesz, emberek lesznek akkor is, lehet csak öten, de akkor is játszani fogunk.
De aztán eljön az amikor egy teljes Kraftwerk koncertet is majd robotok játszanák végig.
2rt-TB: Persze, de ők is művészemberek, amíg lehet ott akarnak lenni. Én is érzem, hogy nem egy nagy technikai dologról van itt szó, de mégiscsak ott akarok lenni minden egyes potméternél.  Nagyon szeretem a Kraftwerk-et és én is valóban el-elgondolkozom néha, hogy mi az a pont amikor már robottá válnak. Mi a folytatás? Amit te mondasz valami olyasmi, de ehhez kellenek robotkamionok, robotmenedzser, robot-koncertszervező és pólóeladó.
Nagyon, nagyon szépen köszönöm.
2rt-TB: Ne viccelj, mi köszönjük az interjút
Igor404: Hozzunk neked egy sört a backstageből? Én úgysem iszok.

Kezet fogtunk, majd kis idő múlva az ajándék söröm is megérkezett. Megnéztem az első koncerteket, majd az Escalator következett, a fellépők sorában a harmadikként. A színpad előtt ugyanannyi érdeklődő volt mint a megelőző német zenekarok esetén. Precízen felnyírt haj és bakancsok mindenűtt. 2rt-TB mikrofonnal a kezében, – korábbi videó felvételeken még szintetizátor is volt előtte. Igor404 pedig egy elektromos dobbal izzasztja magát. Egy órás műsor. A zenét egyértelműen mindenki élvezi, de néhány láthatóan igazi rajongó is a közönség részét képezi. Hatalmas élmény volt.

Kapcsolódó írások