539. szám Interjú

Húzzuk a talpalávalót – Beszélgetés a Paddy and the Rats zenekarral

Szerző:

A hatodik kerületben, az Iskola nevű romkocsmában találkoztam a Paddy and the Rats zenekar két tagjával, Paddyval, aki a zenekar vezetője és egyben frontembere, valamint Seamussal a dobossal. Azért most, és azért ők, mert márciusban, Budapesten három helyszínen három koncertet adnak, és ez bizonyos szempontból rendhagyó lesz.

Hogy szeretnétek? Inkább az angol vagy a magyar nevetek jelenjen meg?

Maradjunk annyiban, hogy Paddy vagyok, Az angolok gúnyolták így az íreket, ugyanis Szent Patrick Írország védőszentje. Egy időben a new yorki rendőröket is így hívták, többségük ugyanis ír származású volt.

Seanus, te vagy a dobos,
Gyakorlatilag Írországban minden kocsmárost így hívnak. A filmekben legalábbis. Magam is szívesen időzök ilyen létesítményekben, megtetszett ez a név.

Azt azért tisztázzuk, hogy ti magyarok vagytok, bár állítólag ír és angol gyökerekkel rendelkeztek.

Ezt sem cáfolni, sem megerősiteni nem szeretnénk,

Ír zenét játsztok punk elemekkel. Miért választottátok ezt a stílust? Ha cinikus akarnék lenni, azt mondanám, rést láttatok a magyar zenei életben, és úgy gondoltátok, van itt keresni való.

Ez is benne van . természetesen. De alapjában véve nagyon kedveltük ezt a tivornyázós, duhajkodósír zenét, életvitelt, szerettünk vona belevinni punk és rock  elemeket. Úgy gondoltuk, a punk és  ír zene nem áll távol egymástöl, energikus, dinamikus,  jól lehet  keverni mi meg  húzzuk  a talpalávalót.

Honnan ismeritek egymást?

Seamus dobossal a legrégebbi az ismeretség. Megkérdeztem, akar-e dobos lenni. Tekintve, hogy együtt jártunk gimnáziumba és dobolni is tud, a válasz kézenfekvő volt. Régi barátom volt basszusgitárosunk is, sokat lógtunk együtt. Kitaláltuk, csináljunk egy zenekart közösen. Ekkor csatlakozott hozzánk a gitárosunk is. Dolgoztunk a stúdióban, de elég hamar rájöttünk,  akusztikus hangszerek nélkül elég nehéz ír zenét játszani. Bendzsó, furulya, hegedű, duda kellett. Állítólag létezik különbség a skót és az ír duda között, de én csak annyit tudok, mindkettő  úgynevezett zsákhangszer, a megszólaltatásukban nincs különbség. Először úgynevezett midi hangszerekkel próbálkoztunk, vagyis számítógéppel állítottuk elő az akusztikus hangzást,, de beláttuk, ez koncerteken nem működik. Keresni kezdtünk olyan zenészeket, akik tudnak ilyen hangszereken játszani. Először Sonyt találtuk meg, ő egy folkzenekarban játszott harmónikán. Ő hozott egy srácot egy miskolci zenekarból, aki tudott hegedülni, bendzsózni, szóval multiinstrumentális volt.

Mikor léptetek a nyilvánosság elé?

Hat éve adtuk az első koncertet Miskolcon, hiszen mi miskolciak vagyunk.  Basszusgitárosunkat kivéve ma már Pesten élünk, innen könnyebb irányítani a zenekar életét. Visszatérve az első koncertre, mi nagyon jól éreztük magunkat, ráadásul eljött vagy negyven ember, de a jövő elég bizonytalannak tűnt. Szerencsére akkoriban már elég elterjedt volt az internet, feltöltöttük a dalokat, ezt sokan megosztották, egyre több helyre hívtak bennünket, szóval terjedt a hírünk. Alternatív módon indultunk, de voltak régebbi kapcsolataink, nem ez volt az első együttes, ahol dolgoztunk. Szépen felfejlődött a dolog, már profi menedzserünk van, évi közel száz koncertet adunk, ennek egyharmadát külföldön.

Külföldről jut eszembe: 2014-ben ti lettetek a világ legjobb ír-punk zenekara. Hogy is volt ez?

Valami rémlik. Ja, igen, egy német weboldalon zenei újságírók nomináltak tíz ír-punk stílusban játszó zenekart, az internetes közönség pedig szavazhatott. Nyertünk.
Három koncertet  fogtok  adni márciusban Budapesten, 18-án, 19-én és 20-án.

Ez elég rendhagyó lesz, három egymást követő koncert egy városban. Három helyszínen lépünk fel, 18-án az A-38 hajón kezdünk, a 19-i  koncertre az Akváriumban kerül sor, ezt követi 20-án a Barba Negra-i fellépés, ez legnagyobb befogadóképességű helyszín a háromból. Az az elképzelésünk, hogy mindegyik koncert kicsit más lesz- Legyen értelme egy embernek mindháromra eljönni. A hajón két meglepetésvendéget várunk, a Barba Negrában két vendégzenakarunk lesz, van pédául egy dudás csapat Magyarországon, ők is fellépnek. A közönség is részt vehet a műsor kialakításában, interneten szavazhatják meg, melyik húsz dalt szeretnék hallani tőlünk.

Akó Tícián

Kapcsolódó írások