Új Év Alkotása

Év Alkotása 2023 Sajtóhír

By

Év Alkotása Díjátadó és Közönségszavazás – 2023 – Megvannak a nyertesek!

Az Év Alkotása Díjátadó, mely a Fedél Nélkül utcalap legnagyobb éves művészeti eseménye, idén 18. alkalommal, 2024. május 25-én, a Pinceszínházban került megrendezésre.

A Fedél Nélkül Facebook oldalán április 15. –május 15. között zajló közönségszavazás során néhány naponta tettünk közzé a versenyző műveket a LOUPE Színházi Társulás tagjai, Földes Eszter, Lengyel Tamás, Molnár Áron, Sodró Eliza és Ullmann Mónika előadásában. A nyertes műveket a Fedél Nélkül június 13-i lapszámában ismerhetik meg a lap olvasói. A sajtó számára elérhetők itt.

A szakmai zsűri tagjai:

elnök: Fekete András író, szerkesztő

Grancsa Gergely író, szerkesztő

Bódis Kriszta író

Garaczi László író

Németh Gábor író

Eifert János fotóművész

Gosztola Kitti képzőművész

Puszt Zsófia fotográfus

Tarr Annamária fotóművész

„A Menhely Alapítvány kiadásában működő Fedél Nélkül utcalap 2004-ben hirdette meg és szervezi azóta is művészeti pályázatát otthontalan és hátrányos helyzetű alkotók számára, a pénzdíjakat lakossági adományokból finanszírozva. Archívumunkban mára 460 alkotó 12.000-nél több alkotását őrizzük és publikáljuk folyamatosan, kiadói tevékenységünk révén a Fedél Nélkül Könyvek sorozat 9 kötete jelent már meg. 

Az Év Alkotása Díjátadó keretében minden évben szakmai zsűri választja ki a legjobbakat az előző évben beadott pályaművek közül. A díj létrehozásával a többségi társadalom és a művészeti szféra figyelmét az alkotók személyére irányíthatjuk, másfelől művészetük segítségével az otthontalanság, a mélyszegénység problémájára is.”  – nyilatkozta Bencsik Panna, a Fedél Nélkül művészeti koordinátora, az esemény rendezője.

A projekt a NIOK Alapítvány – Nonprofit.hu Stronger Roots programjának keretében valósul meg, az Európai Unió Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek (CERV) programjának finanszírozásával.

Év Alkotása Díjas művek listája:

Év Verse 2023:

Szamócza: Gimnasztika

Irodalmi szakmai különdíj:

Ádám Orsolya Mária: Csokonai paródia, A kenyérhez

Ádám Orsolya Mária: Szenvtelenség

KIES: Tévúton

Év Prózája 2023:

Antal Boldizsár: Avatás

Év Képe 2023: 

NF: Árnyék a múltból

Szakmai különdíjas kép:

Reno: Pipacs és háború

Kovács Béla: Cím nélkül

Közönségdíjasok:

Vers: Németh Anikó Ködmadár: Azt kéne…

Próza: ( ~ odorik ~ ): A kis herceg és a róka

Kép: Joe Taylor Zoltán: Cím nélkül

Képgaléria a kiállításmegnyitóról és díjátadóról

You may also like