415. szám Széppróza

Pihent agyú történetek III. – A mulatós asszony

By

Már azt hittem, hogy engem már nem érhet meglepetés. Túl vagyok, nem csak a hatvanon, hanem minden lehető és lehetetlen eseten, történésen. És akkor tessék! Ide jön nekem ez az asszony, s úgy cifrázza előttem magát egy selyemkendővel, hogy különbül ezt egy Kiskunsági cifra szűr sem teszi. Csak úgy szárnyal belőle a sok ingyom-bingyom tutáliber máliber meg a heje huja haj.
Tűzről pattant tán ez, vagy a (Központi épület megszűntével) valamelyik „házi tébolydából” ugrasztották? A fene sem érti ezt a fergeteges rongyrázást. Toalettje mindenesetre lenyűgöző. Józan legyen a talpán az aki tévedés nélkül meg tudja állapítani, mi lötyög rajta. A gyengén látók talán gésának néznék, az ennél élesebb szeműek próbakisasszonynak, aki a közeli szabóműhelyből szökött ki két fércelés között. Én meg búfelejtőnek minősítem, mert egyfolytában, szünet nélkül kacajra ingerel. Topánkáinak ismertetését szándékosan hagytam a sor végére. Valami isteni kreációt alkottak. Még csak véletlenül sem esnek egybe, akarom mondani, hasonlítanak egymásra. Felemás lábbelieket árusító cipőboltban járhatott, mert egyik lábán pillangós papucs, a másokon tűsarkú cipellő ékeskedik. Ja, majd elfelejtettem! A fején is díszelgett csodálni való. Az koronázta meg ezt a két lábon járó, fűzfapoéta ihletésű költeményt. Csakúgy ágas-bogaskodott jobbra-balra. Őserdőt idéző sűrűségében tán még tojások, madárfiókák is rejtőzködtek. Mindeközben a mustra alatt kortyolgatott is kedvére, nem pihentette a butykost egy percig sem. A véget érni nem akaró alkalmi látvány műsornak az állítólagos férj vetett véget.
– Mindig ezt csinálja – bökött magyarázatként komédiásnak álcázott felesége felé, ha jelentősebb házi munkát kellene végeznie. Hónapok óta tervezett nagymosást, a házat töviről hegyire átfésülő nagytakarítást, kert karbantartást. Egyszerűen hülyének, vagy valamiféle utcai csepűrágónak tetteti magát így hárítva el magától a tornyosuló gondokat. Hogy majd én…
Miért éppen előttem produkálta magát? Elég volt csak végignézni magamon. A kabátom alul gombolt volt, a cipőfűzőm április elsejét idézte, hajam szénaboglyaként borzolódott.
Hm. Úgy tűnik, nem csak az ellentétek vonzzák egymást. Az egymáshoz hasonlatosak is…

You may also like